Kurma Supplier
Green Diamond International S/B | Tel: (+60) 389411300 | H/P: (+60) 173122220

Green Diamond International S/B Our Products


Buah Kurma Madu

Kurma Mazafati (kurma Madu) fruit is one of the most famous and delicious varieties of the dates which is usually used as Rutab.

Buah Kurma Madu

Buah Kurma Piarom

Kurma Piarom (Kurma Mariami) is the most delicious semi dried date in the whole world.

Buah Kurma Piarom

Buah Kurma Ghasb

Kurma Ghasb is one the dry varieties of the date in most regions of Iran, however, in some regions it is known as a semi-dried date. It is also called as Zahedi in some areas of Iran.

Buah Kurma Ghasb

Buah Kurma Sayer

Kurma Sayer is semi-dried with moisture under 15% and is dark brown color. The dates is long in size and shelf life is approximately 18 months at room temperature.

Buah Kurma Sayer

Buah Kurma Kabkab

Kurma Kabkab is Black-Brown in Color with a sweet and great taste.

Buah Kurma Kabkab

Buah Kurma Medjool

Medjool dates are a type of tree fruit that originate in the South Africa, Palestine and North Africa, but they can be cultivated with some success in a number of desert-like regions around the world. Kurma Medjool consider one of the best date fruit in the world.

Buah Kurma Medjool

Buah Kurma Nabi(Ajwa)

Kurma Ajwa (Kurma Nabi) is a soft dry variety of date fruit from Saudi Arabia. It is cultivated at Madina Monawara. A delightfully soft and fruity date with fine texture. This type consider the best Kurma from Madinah.

Buah Kurma Nabi(Ajwa)

Buah Kurma Mabroom

The Mabroom has dark brown, semi-translucent skin embellished with malleable wrinkles. It has a chewy brown flesh that is not so sweet. Its texture is a combination of soft and firm with a slight bite from its fibrous inside.

Buah Kurma Mabroom

Buah Kurma Safawi

Safawi is a soft, moist variety of date fruit from Saudi Arabia, cultivated in Madinah. It is dark brown and deliciously sweet.

Buah Kurma Safawi

Buah Kurma Deglet nour (Tangkai)

Deglet Nour is a cultivar of date. It is considered as one of the best dates in the world and is commonly referred to as the "Queen of all dates".

Buah Kurma Deglet nour (Tangkai)

Buah Kurma Rotab

Kurma Mazafati (Kurma Madu or Kurma Rotab) fruit is one of the most famous and delicious varieties of the dates which is usually used as Rutab, while it's soft.

Buah Kurma Rotab

Buah Kurma Mariami

Kurma Mariami (Kurma Piarom) is the most delicious semi dried date in the whole world. It comes in 3 grades, Kurma Mariami Jumbo,Kurma Mariami AA,Kurma Mariami Mix.

Buah Kurma Mariami

MAKANAN TERBAIK UNTUK PENJAGAAN KESIHATAN

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat seperti rutin senaman, makan makanan yang berkhasiat dan juga pengambilan buah-buahan setiap hari. Buah-buahan dan kekacang seperti epal, badam, brokoli, bluberi, ikan berminyak, sayur-sayuran berdaun hijau, keledek, gandum, avokado dan oat memberi manfaat kesihatan yang berganda serta merupakan sumber vitamin dan zat galian yang penting untuk tubuh badan manusia.

Epal seperti yang telah disebutkan di atas adalah salah satu buah-buahan yang berkhasiat serta merupakan sumber antioksidan terbaik yang menghalang penghasilan radikal bebas dan menghapuskannya secara beransur-ansur. Beberapa penyelidikan yang dijalankan ke atas haiwan telah menunjukkan bahawa antioksidan yang terdapat dalam epal berpotensi untuk memanjangkan jangka hayat seseorang. Penyelidik yang terlibat menggelarkan buah epal sebagai "buah ajaib". Epal juga boleh mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung. Manakala badam pula dikategorikan dalam kumpulan kekacang kaya dengan nutrien termasuk magnesium, vitamin E, zat besi, kalsium, serat, dan riboflavin. Kajian yang telah dijalankan baru-baru ini telah membuktikan pengambilan badam dapat mengawal fungsi badan dan menyeimbangkan tahap kolesterol anda. Pengambilan badam masin setiap hari membantu untuk mengawal perasaan lapar serta tidak akan meningkatkan berat badan anda.

Brokoli yang dikenali sebagai salah satu jenis sayuran yang berkhasiat serta kaya dengan serat, kalsium, kalium dan folat dapat sedikit sebanyak mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes dan beberapa jenis kanser. Brokoli juga mempunyai jumlah kandungan vitamin C dan antioksidan yang tinggi. Brokoli dan sayur-sayuran lain seperti kubis dan Brussels Sprout juga boleh dikatakan dapat menyembuhkan osteoarthritis; sejenis bentuk arthritis yang paling biasa secara beransur-ansur. Satu lagi jenis buah-buahan yang berkhasiat adalah bluberi yang kaya dengan serat serta antioksidan. Menurut kajian orang dewasa yang makan banyak bluberi (dan strawberi) kurang mengalami penurunan kognitif berbanding orang lain. Bluberi juga berpotensi untuk mengelakkan obesiti dan mengawal berat badan. Pengambilan bluberi biasanya dikaitkan dengan bahan bioaktif yang boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. Ikan berminyak diketahui dapat memberi manfaat kepada pesakit yang mengalami keradangan seperti arthritis. Ikan berminyak juga mempunyai kandungan vitamin A dan D yang tinggi. Rutin pengambilan satu bahagian ikan berminyak dua kali seminggu boleh mengurangkan risiko mendapat artritis reumatoid.

Sayur-sayuran berdaun gelap, seperti bayam atau kubis jelas dapat mengurangkan risiko seseorang itu daripada mendapat penyakit kencing manis Jenis 2. Bayam adalah sayur yang kaya dengan antioksidan, terutamanya apabila dimakan mentah, stim atau rebus. Ia juga merupakan sumber vitamin A, B6, C, E dan K, dan juga selenium, niasin, zink, fosforus, tembaga, asid folik, kalium, kalsium, mangan, dan zat besi yang baik. Ubi keledek pula kaya dengan serat pemakanan, kompleks dengan vitamin C, vitamin B6 dan karotena (bagi yang bewarna merah jambu dan kuning). Keledek menduduki tempat yang pertama kerana kandungan vitamin A dan C, zat besi, kalsium, protein dan karbohidrat kompleks yang tinggi berbanding dengan sayur-sayuran lain. Gandum juga kaya dengan beberapa nutrien penting seperti vitamin E, asid folik, zink, magnesium, fosforus, dan asid lemak yang diperlukan tubuh badan manusia. Ia juga merupakan sumber serat yang baik dan merupakan alternatif terbaik bagi mereka yang mengalami sembelit.

Avokado merupakan buah yang kaya dengan sumber vitamin B, vitamin K dan vitamin E. Ia juga mengandungi serat larut dan tidak larut yang tinggi yang menjadikannya buah pelawas dan pengambilan buah ini secara kerap boleh mengurangkan tahap kolesterol darah. Selain itu, avokado berfungsi untuk mengubati diabetes atau tekanan darah tinggi dan sel-sel kanser mulut. Makanan yang terakhir ialah oat. Oat adalah hidangan yang dibuat dari oat yang telah dikisar. Kajian telah menunjukkan bahawa anda boleh mengekalkan keseimbangan tahap kolesterol anda atau mengurangkan tekanan darah tinggi jika anda makan oat setiap hari disebabkan kandungan serat larut bijirin yang tinggi. Oat juga sangat kaya dengan vitamin B, omega-3, asid lemak, folat dan kalium yang dapat memenuhi keperluan badan anda!

MAKANAN TERBAIK UNTUK PENJAGAAN KESIHATAN

BUAH KURMA DAN KANSER

Buah kurma merupakan snek yang menyihatkan buat masyarakat seantero dunia. Buah ini mempunyai terlalu banyak khasiat seperti untuk penyembuhan atau membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit seperti Kanser, kardiovaskular, pencernaan, diabetes, penyakit anemia serta bagus untuk wanita yang mengandung, bayi di dalam kandungan dan lain-lain.

Mengapa? Ini kerana buah bernilai ini kaya dengan nutrien yang tinggi untuk kita. Buah kurma mempunyai sumber antioksidan, mineral, vitamin, serat yang tinggi dan sangat baik untuk tubuh badan kita.

Sekarang, kita barbicang pula mengenai kanser. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ramai orang dari pelbagai pelusuk dunia menghidapi penyakit ini. Oleh sebab itu, banyak persoalan yang timbul daripada isu ini: Apakah itu kanser? Apakah jenis makanan berkhasiat untuk mencegah kanser dan lain-lain lagi.

Kami akan memberi maklumat mengenai kanser kepada anda.

Apakah itu Kanser?

Kanser, juga dikenali sebagai ketumbuhan, adalah pertumbuhan sel secara abnormal. Radikal bebas terbentuk disebabkan aktiviti metabolik, kerosakan sel-sel badan seterusnya menyebabkan kanser. Terdapat lebih daripada 100 jenis kanser termasuk kanser payudara, kanser kulit, kanser paru-paru, kanser usus besar, kanser prostat, dan lymphoma. Gejala kanser berbeza bergantung kepada jenis. Rawatan untuk kanser termasuklah kemoterapi, radiasi, dan / atau pembedahan.

Buah Kurma dan Kaitannya dengan Kanser

Buah kurma mempunyai fungsi yang amat penting dalam mencegah dan mengurangkan risiko penyakit kanser. Ini disebabkan kurma kaya dengan khasiat yang berkesan dalam mengurangkan dan mencegah kanser.

Ini termasuklah:

Vitamin C: Vitamin C merupakan salah satu vitamin yang paling penting berbanding vitamin yang lain. Ia berperanan sebagai antioksidan, seterusnya melindungi tisu-tisu badan dari kerosakan kesan dari pengoksidaan. Antioksidan bertindak untuk melindungi sel-sel anda daripada kesan radikal bebas yang berpotensi merosakkan produk sampingan dari tindak balas metabolisme badan. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan sel yang boleh menyumbang kepada terjadinya kanser.

Vitamin A: Buah kurma juga adalah sumber vitamin-A yang diketahui bersifat antioksidan dan penting untuk pesakit kanser. Pengambilan buah-buahan semula jadi yang mengandungi vitamin A juga boleh membantu melindungi diri daripada menghidapi kanser rongga mulut.

Vitamin E: Seperti vitamin C, vitamin E juga bertindak sebagai antioksidan yang melindungi tisu badan dari kerosakan kesan daripada pengoksidaan. Ia juga penting dalam pembentukan sel darah merah dan mempunyai peranan yang sama seperti vitamin K dan C iaitu mencegah dan mengurangkan Kanser.

Magnesium: Buah kurma bertindak sebagai anti-kanser disebabkan kandungan magnesium yang tinggi. Magnesium juga membantu dalam meningkatkan kadar penyerapan vitamin C.

Kesimpulannya, pengambilan buah kurma bagus untuk mencegah dan mengurangkan risiko penyakit Kanser.

BUAH KURMA DAN KANSER

PENGELUARAN BUAH KURMA

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Iran telah menjadi salah sebuah negara pengeluaran buah kurma yang terkemuka di seantero dunia, dengan anggaran pengeluaran tahunannya kira-kira 900,000 tan metrik. Tanaman pokok kurma boleh didapati terutamanya di Selatan, Tenggara, dan Selatan Barat Iran. Terdapat peluang yang baik dan potensi besar yang wujud untuk perdagangan dalam komoditi ini di Iran. Pokok kurma tumbuh di kawasan yang beriklim panas dan mempunyai ciri-ciri perparitan yang baik.

Statistik Pengeluaran Buah Kurma (2012-Fao)

PENGELUARAN BUAH KURMA

KEBAIKAN BUAH KURMA

Buah kurma adalah buah terbaik untuk penjagaan kesihatan

Buah kurma mempunyai pelbagai khasiat yang penting untuk kesihatan diri, oleh itu, ia harus menjadi sebahagian daripada pemakanan harian kita. Dalam entri ini, kami akan membuktikan:

Apa kaitannya dengan kesihatan diri?

Terdapat beberapa faedah buah ini dalam menjadikan tubuh badan kita lebih sihat. Badan kita akan bebas daripada pelbagai bentuk penyakit serta dapat memanjangkan hayat kita. Seterusnya, kita dapat melakukan kegiatan seharian dengan semampu yang boleh tanpa sebarang gangguan penyakit. Memberikan sumbangan yang terbaik dalam segenap tugasan dapat menjadikan anda sebahagian komuniti yang sangat berharga dalam masyarakat kita. Selain itu, kesihatan fizikal akan terzahir di wajah secara tidak langsung, menjadikan anda tampak lebih menarik dan menimbulkan rasa positif pada diri anda! Jika badan anda cergas, maka anda masih boleh menjalani kehidupan yang aktif walaupun apabila menginjak usia tua.

Peranan buah-buahan dalam menjadikan diri kita lebih sihat

Pengambilan buah-buahan dalam pemakanan banyak memberi manfaat terhadap kesihatan diri. Individu yang mengambil banyak buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai sebahagian daripada diet yang sihat secara umumnya dapat menurunkan risiko daripada menghidapi pelbagai penyakit kronik. Buah-buahan membekalkan nutrien yang penting termasuk vitamin, mineral, air dan serat untuk kesihatan dan penyelenggaraan sistem badan anda. Sesetengah buah-buahan juga mengandungi fitonutrien yang merupakan bahan aktif yang boleh membantu mencegah dan / atau melawan penyakit.

Apakah Buah Kurma?

Buah kurma merupakan buah daripada pohon kurma. Ciri-ciri kurma adalah bewarna coklat tua kemerahan, berbentuk bujur, dan saiznya kira-kira 1 1/2 inci panjang. Kulit kurma sedikit berkedut dan agak melekit. Buah kurma tumbuh secara berkelompok di bawah pelepah pokok kurma. Satu kelompok tunggal boleh mempunyai anggaran 600 hingga 1700 buah kurma. Pokok kurma boleh tumbuh setinggi 100 kaki dan boleh menghasilkan buah selama 60 tahun atau lebih.

KEBAIKAN BUAH KURMA

MANFAAT BUAH KURMA TERHADAP KESIHATAN DIRI

Buah kurma kaya dengan serat pemakanan yang boleh menghalang penyerapan kolesterol LDL di dalam usus. Selain itu, serat ini juga berfungsi sebagai pelawas. Ia membantu melindungi membran mukus usus besar dengan mengurangkan masa pendedahan dan juga melekat pada bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser di dalam usus besar.

Kurma bertindak sebagai antioksidan kerana mengandungi bahan aktif seperti polifenolik flavonoid yang dikenali sebagai tanin. Tanin diketahui berfungsi sebagai anti-jangkitan, anti-radang dan anti-pendarahan (menghalang seseorang yang mudah cenderung berlaku pendarahan).

Kurma juga adalah sumber vitamin-A (mengandungi 149 IU dalam setiap 100 g), yang diketahui mempunyai sifat antioksidan dan penting untuk penglihatan. Selain itu, ia juga penting untuk mengekalkan membran mukus dan kulit yang sihat. Pengambilan buah-buahan semula jadi yang kaya dengan vitamin A dapat membantu melindungi diri daripada risiko menghidapi kanser paru-paru dan rongga mulut.

Mereka mengandungi flavonoid yang bertindak sebagai antioksidan seperti -karotena, lutein, dan Zea-xanthin. Antioksidan didapati mempunyai keupayaan untuk melindungi sel dan struktur lain dalam tubuh daripada kesan berbahaya radikal bebas oksigen. Oleh itu, pengambilan buah kurma didapati menawarkan beberapa perlindungan daripada kanser kolon, prostat, payudara, endometrium, paru-paru dan kanser pankreas.

Zea-xanthin adalah karotenoid penting untuk diserap ke dalam lutea makula retina, di mana ia dianggap memberi perlindungan antioksidan dan berfungsi sebagai penapis cahaya. Oleh itu ia menawarkan perlindungan terhadap kemerosotan makular disebabkan faktor usia, terutama dalam populasi warga tua.

Kurma adalah sumber zat besi yang sangat baik, ia mengandungi 0.90 mg / 100 g buah (kira-kira 11% daripada RDI). Zat besi yang menjadi komponen hemoglobin dalam sel darah merah, menentukan keupayaan untuk membawa oksigen dalam darah.

Di samping itu,kurma mengandungi 696 mg kalium/ 100 gram buah, atau 16% daripada tahap-harian yang disyorkan bagi elektrolit ini. Kalium merupakan komponen penting sel dan cecair badan yang membantu mengawal kadar degupan jantung dan tekanan darah, seterusnya menawarkan perlindungan terhadap angin ahmar dan penyakit jantung koronari.

Kurma juga kaya dengan mineral seperti kalsium, mangan, tembaga dan magnesium. Kalsium adalah mineral yang penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan diperlukan oleh tubuh badan untuk pengecutan otot, pembekuan darah dan impuls saraf pengaliran. Mangan digunakan oleh badan sebagai faktor bersama untuk enzim antioksidan, superoxide dismutase. Kuprum diperlukan untuk penghasilan sel darah merah. Magnesium adalah penting untuk pertumbuhan tulang.

Di samping itu, buah ini mengandungi kumpulan vitamin B-kompleks serta vitamin K yang cukup untuk tubuh badan manusia. Ia mengandungi sejumlah pyridoxine (vitamin B-6), niasin, asid Pantothenic dan riboflavin. Vitamin bertindak sebagai faktor sampingan yang membantu badan memetabolismekan karbohidrat, protein, dan lemak. Vitamin K adalah penting untuk banyak faktor pembekuan darah dan juga metabolisme tulang.

Maklumat yang diberikan di dalam artikel ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran anda terhadap buah kurma sahaja.

Label:

Kurma, buah kurma, khasiat kurma, nilai komersial kurma, pokok kurma, kulit buah kurma, vitamin kurma, mineral kurma, gentian kurma, polifenolik kurma, antioksidan kurma, pyridoxine kurma, kalium kurma, zat besi kurma, Zea-xanthin kurma.

MANFAAT BUAH KURMA TERHADAP KESIHATAN DIRI

BUAH KURMA DAN WANITA YANG HAMIL

Buah kurma sangat berkhasiat pada kita kerana buah ini tinggi dengan kandungan nutrisi. Mengandungi sekurang-kurangnya 15 jenis mineral seperti kalium, protin, 14 jenis asid lemak, serat dan pelbagai jenis lagi, buah ini merupakan gudang nutrisi.

Jadi, ianya sangat bagus untuk kehidupan harian kita, apatah lagi dalam tempoh mengandung.

Hidangan waktu hamil adalah penting untuk semua wanita; apakah jenis makanan yang patut dimakan dan yang tidak patut dimakan? dan soalan-soalan lain.

Soalan: Adakah buah kurma bermanfaat untuk hidangan waktu hamil?

Terdapat beberapa pandangan yang berbeza mengenai perkara ini. Anda boleh mencari serba sedikit mengenainya di laman internet.

Kami akan memberitahu kebaikan yang ada pada kurma untuk para wanita yang mengandung.

Wanita mengandung boleh mengambil kurma dalam diet mereka. Tetapi jangan diambil dalam jumlah yang banyak. Dengan kata lain, wanita hamil hanya boleh mengambil satu atau dua biji kurma setiap hari dari bulan pertama sehingga bulan ke sembilan. Pada bulan ke Sembilan, mereka boleh mengambil tiga hingga enam biji kurma.

Pengambilan kurma secara berkala mempunyai kebaikan seperti berikut:

Wanita yang mengambil kurma setiap hari semasa hamil terutamanya pada bulan kesembilan kurang memerlukan ubatan dalam proses melahirkan anak berbanding dengan wanita yang tidak mengambil kurma semasa hamil.

Wanita yang mengambil kurma mempunyai pengembangan servik yang lebih tinggi berbanding wanita yang tidak mengambil kurma.

Penggunaan Pitocin (Oxytoxin sintetik) adalah jauh lebih rendah pada wanita yang mengambil kurma (28%) berbanding wanita yang tidak mengambil kurma (74%)

Menyediakan serat asli dan mineral yang diperlukan oleh wanita hamil Kurma mempunyai peranan yang penting untuk pembesaran fizikal embrio: meningkatkan kekuatan tulang embrio dengan kalsium, membekalkan darah yang cukup umtuk embrio dan sebagainya.

Kurma mempunyai peranan rohani yang penting: meningkatkan mood yang baik, lemah lembut dan lain-lain.

BUAH KURMA DAN WANITA YANG HAMIL

Kurma dan kencing manis

Pengambilan kurma untuk orang awam secara umumnya dan khususnya untuk penghidap kencing manis mempunyai had dan mesti dimakan secara berkala. ! pengambilan secara bebas dan tidak dikawal disebabkan anggapan bahawa pengambilannya tidak akan menyebabkan kenaikan berat badan. Perlulah diingati bahawa kurma mengandungi kadar gula yang tinggi yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan kencing manis. Ini perlu diberi perhatian terutamanya mereka yang mempunyai penyakit keturunan seperti yang disebut di atas.

Berikut merupakan senarai buah-buahan yang boleh diambil oleh penghidap kencing manis: epal, aprikot, pisang, buah ara, anggur, kiwi, oren, kurma dan kurma yang dikeringkan. Kesemua buah-buahan yang disebut terutamanya kurma dan kurma kering boleh dimakan untuk menggantikan bijirin yang mempunyai kandungan karbohidrat yang tinggi. Tetapi, kurma atau kurma kering tidak sesuai diambil oleh penghidap kencing manis kerana kandungan gula yang tinggi. Kebanyakan buah-buahan mempunyai rasa yang manis dan disebabkan hal ini, ramai yang menyangka bahawa buah yang manis seperti kurma tidak sesuai dimakan oleh penghidap kencing manis dan perlulah menjauhinya untuk mengekalkan paras gula yang seimbang. Tetapi sebenarnya, buah-buahan yang disebut di atas tidak berbahaya tetapi mempunyai had untuk orang-orang tertentu seperti mereka yang menghidap penyakit kencing manis dan perlulah berhati-hati dengan kadar pengambilannya kerana pengambilan yang berlebihan akan menyebabkan kenaikan berat badan dan tekanan darah tinggi.

Perlulah diingatkan di sini bahawa pengambilan kurma kering secara berlebihan boeh mengakibatkan keadaan yang teruk untuk penghidap kencing manis. Mengikut Persatuan Diabetes Amerika, buah-buhan yang mngandungi bahan mineral seperti vitamin A, C, E, Fosforus, iron dan magnesium boleh menjadi makanan yang terbaik dan sesuai untuk diet penghidap kencing manis. Salah satunya adalah buah kurma yang mana pengambilan secara sederhana tidak akan membahayakan penghidap kencing manis dan boleh memuaskan keinginan rasa manis, juga mengekalkan tekanan darah anda. Pengambilan kurma dengan yogurt boleh menghilangkan dahaga dan kelaparan tetapi perlulah diingati selalu bahawa penghidap kencing manis tidak boleh mengambil kurma lebih dari dua kali sehari!

Adalah layak untuk dikatakan pengambilan kurma yang berlebihan boleh menyebabkan pertambahan berat badan dan kadar gula yang tinggi disebabkan oleh kadar gula di dalam buah ditukar menjadi gula yang mudah. Kurma yang segar mengandungi kurang kalori dan gula berbanding kurma kering. Adalah lebih baik untuk penghidap kencing manis mengambil kurma segar berbanding kurma kering.

Kurma dan kencing manis

Adakah kurma sejenis makanan

Kurma adalah buah yang sangat lama di mana ia disebut sebanyak 42 kali di dalam al-Quran. Buah ini mungkin agak asing dalam kalangan warga Amerika dan hanya digunakan dalam penyediaan kek dan pastri tetapi di Timur Tengah, terutamanya Negara Arab, ia dianggap sejenis makanan lengkap. Perlu diingatkan bahawa kurma dikategorikan di dalam kategori buah-buahan tetapi khasiatnya merangkumi buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah kurma selalu dianggap buah yang istimewa dan bernutrisi tinggi, jadi bagi orang Islam, kurma dianggap buah dari syurga. Pada hari ini, kurma dianggap sebagai penawar kepada penyakit oleh pakar pemakanan dan doktor. Buah ini kaya dengan kandungan gula dan vitamin yang penting yang menjadikannya makanan tambahan.

Penyelidikan mengenai buah kurma menunjukkan bahawa buah ini boleh mencegah dari penyakit kanser usus dan perut. Penghasilan tenaga dalam badan selepas memakan buah ini adalah lebih tinggi berbanding buah-buahan yang lain. Saintis menjumpai 13 jenis bahan penting dan 5 jenis vitamin dalam kurma yang menjadikannya buah yang sangat berharga dan kaya dengan sumber makanan. Kesemua bahagian pada pokok kurma boleh digunakan dan pepatah Arab ada mengatakan manfaat buah kurma adalah hari-hari dalam setahun.

Buah kurma sebenarnya manis, lazat dan buah yang mengandungi banyak sumber tenaga yang ditanam di Negara-negara tropika yang menjadi makanan untuk penduduk tempatan. Pada masa kini, penanaman pokok ini disebabkan khasiatnya yang tinggi adalah keadaan yang biasa di kawasan geografi yang sesuai. Doktor menyarankan pengambilan buah ini setiap hari kerana ia sangat bagus untuk mereka yang mengalami sembelit dan boleh membersihkan sistem penghadaman mereka. Kadar kalium yang tinggi dalam buah ini boleh mengawal cirit birit, malah, boleh juga menenagkan saraf. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai penyait kencing manis atau pancreas yang sensitif tidak boleh mengambil buah ini dalam kuantiti yang banyak kerana boleh merbahayakan kesihatan dan meningkatkan tekanan darah.

Telah terbukti bahawa satu biji kurma yang direndam di dalam air semalaman dan dimakan keesokan harinya sangat berguna untuk fungsi jantung. Jika anda mengamalkannya dua kali seminggu, ia boleh menguatkan jantung anda. Tetapi adalah perlu diingatkan bahawa pengambilan kurma yang berlebihan mempunyai kelemahan dan boleh memudaratkan badan. Pengambilan kurma dengan yogurt adalah tidak digalakkan dn bagi mereka yang menghidap kencing manis atau mempunyai sejarah penyakit kencing manis dalam keluarga perlulah berhati-hati mengambil kurma. Pengmbilan kurma secara berkala adalah bermanfaat untuk orang dewasa dan kanak-kanak dan adalah lebih baik berbanding gula kiub dan gula! Dan bagi mereka yang bersenam secara serius, kurma boleh menjadi snek yang berkhasiat untuk mengembalikan tenaga yang hilang.

Adakah kurma sejenis makanan

7 sebab untuk mengambil kurma setiap hari

7 sebab untuk mengambil kurma setiap hari
Isnin- Kurma sedap dan manis rasanya.
Selasa- Bagus untuk penghadaman
Rabu- Sumber yang baik untuk kalori dan tenaga
Khamis- Merendahkan tekanan darah

Jumaat- Membantu merawat penyakit Anemia
Sabtu- Menyediakan serat semula jadi
Ahad- Bermanfaat untuk ibu yang mengandung dan janin

7 sebab untuk mengambil kurma setiap hari

Buah Kurma Kering

Kurma segar mempunyai kandungan lembapan yang tinggi dan kadang kala melebihi separuh dari jumlah berat kurma tersebut. Kandungan air yang tinggi dalam kurma ini menghalang penyimpanan kurma dalam jangka masa yang lama dan ini menyukarkan proses pengangkutan dan pembungkusan. Jadi, dengan cara mengeringkannya, kurma boleh disimpan dalam tempoh masa yang lama! Pengeringan ini juga menyebabkan kenaikan kadar kepekatan gula dalam kurma. Jadi, pengambilan kurma kering dalam kadar tertentu boleh membekalkan tenaga berganda pada badan anda!
Kurma kering amat bermanfaat untuk jantung kerana ia menggalakkan penyingkiran cholesterol dari arteri dan ia juga dianggap sebagai buah yang berkalori tinggi yang baik untuk badan. Kandungan serat yang tinggi dalam kurma merupakan sumber tenaga yang baik dan bagus untuk pengurangan berat badan selain serat itu bagus untuk merawat sembelit dan memberihkan sistem pencernaan. Ia juga bagus untuk mencegah sakit hulu hati dan kandungan asid yang tinggi dalam perut. Kurma kering mengandungi kalsium yang tinggi dan oleh mencegah artritis dan osteoporosis. Kandungan iron yang tinggi dalam buah boleh meningkatkan penghasilan sel darah merah dan melancarkan sistem perjalanan darah dalam badan. Manakala kandungan vitamin B mempunyai pengaruh secara langsung terhadap kecederaan rambut dan menyingkirkannya.
Adalah perlu diingati bahawa kurma kering tidak boleh diambil secara berlebihan kerana pengambilan yang tinggi akan membahayakan hati, meningkatkan tekanan darah. Juga bagi penghidap kencing manis atau kandungan gula yang tinggi dalam darah perlu mengambil kurma kurang dari orang lain.
Shahani, Zahedi (Zahidi), Shakkar dan Dayri adalah sebahagian dari buah kurma Iran yang mana setiap satunya mempunyai ciri-ciri yang unik. Buah kurma separuh kering dari Iran merangkumi: Stamaran, Piarom (Piarum, Maryami), Hallawi , Shahani, Khazravi and Ashrasi dan tempat yang paling banyak ditanam kurma di atas adalah Khuzestan, Hormozgan, Bushehr, Kerman, Sistan dan Baluchestan, Fars dan Ilam. Kurma Stamaran, Pioram (Piorum, Maryami), Zahedi (Zahidi), Dayri dan Khazravi mempunyai warna perang yang terang, rasa yang manis dan isi yang segar. Manakala Dayri, Hallavi, Piarom (Piarum), Khazravi, Gantar, Zahedi (Zahidi) dan Stamaran dikelaskan sebagai kurma eksport terbaik dari Iran yang menerima sambutan yang baik dari seluruh dunia.
Kurma kering mempunyai lebih banyak kalori berbanding kurma segar, jadi ia boleh menjadi snek yang penuh dengan tenaga untuk golongan yang selalu bersenam. Adalah perlu diingati bahawa pengambilan kurma kering boleh meningkatkan kandungan gula! Jadi, pengambilan kurma segar untuk menggantikan kiub gula adalah pilihan terbaik! Para doktor menyarankan kurma boleh membekalkan tenaga dan lebih bermanfaat berbanding kiub gula mahupun kurma kering!

Buah Kurma Kering

Jenis-jenis buah kurma

Kurma adalah buah yang di tanam di kawasan tropika dan kawasan tertentu di seluruh dunia. Iran mempunyai kepelbagaian cuaca menjadikannya salah satu kawasan pengeluar kurma terbesar di dunia. Antara jenis kurma yang penting untuk Iran ialah Stamaran (Sayer), Mazafati (Kimia), Kabkab, Shahani, Zahedi (Zahidi), Rabbi, Khazravi, Bahri, Mordar Sang dan Allmehtari. Masing-masing adalah penting untuk wilayah yang berbeza.
Buah kurma Stamaran juga dipanggil Samaran, Sayer dan Sambarun merangkui 80% jumlah pokok kurma di wilayah Khuzestan. Buah kurma Stamaran mempunyai nilai dagangan yang tinggi dan dianggap sebagai produk eksport yang penting bagi wilayah Khuzestan. Kurma ini ialah kurma separuh basah yang membolehkan meningkatkan kadar penyimpanan dan sesuai untuk di eksport ke luar.
Kurma Shahani dinamakan dengan nama yang berlainan mengikut tempat. Di Minab, Shoni di Firuzbad dan Khork shani di Hajiabad, kurma ini dipanggil Shavoni. Kurma ini sangat penting dan banyak di wilayah Fars. Kurma Shahani dikira sebagai kurma basah disebabkan warna perang yang cantik dan rasa manisnya, dijual di pasaran tempatan. Kurma Iran ditanam di Bandar-bandar yang berbeza seperti di Jahrom, Jiroft, Kahnouj, Hajiabad dan Saravan.
Kurma Mazesfati (Kimia) dianggap sebagai kurma paling lazat di dunia. Kurma ini tergolong dalam umpulan kurma basah yang berwarna hitam. Kandungan air dalam kurma ini bergantung pada masa dan tempat tuaian iaitu antara 15%-35%. Kurma ini ditanam di Bam, Saravan, Iranshahr, Nickshahr dan Tabas. Bangunan yang mempunyai simpanan sejuk beku meningkatkan penghasilan kurma ini. Wilayah Tehran merupakan pembekal dalaman utama.
Kurma Zahedi (Zahidi) juga dikenali sebagai Ghasb merupakan kurma kering dan bagi tempat-tempat tertentu dianggap sebagai kurma separuh kering. Kurma ini merupakan salah satu kurma yang penting untuk eksport Iran. Ia berwarna coklate terang dan di tanam di Khuzestan, Bushehr, Fars dan Kermanshah di Iran.
Kurma Kabkab ialah kurma basah yang berwarna coklat gelap yang merupakan antara kurma yang mempunyai nilai dagangan yang tinggi selepas Stamaran, Shahani dan Mazafati. Kurma ini di tanam di Khesht dan Komarj di Bandar Kazerun dan Dashtestan.
Satu lagi jenis kurma ialah Rabbi yang menjadi produk penting di wilayah Sistan dan Baluchestan. Buahnya agak besar, berwarna merah dan biasanya di tanam di Iranshahr, Zabol, Saravan dan Chahbahar.
Kurma Barhi adalah kurma yang lambat berbuah di mana, kurma ini tidak tahan akan kelembapan. Kurma ini antara produk yang paling penting di wilayah Khuzestan yang di tanam di Dehloran, Borazjan dan Sumar. Kurma Barhi berwarna jingga ketika muda dan kemiduan bertukar merah apabila masak.
Kurma Gantar juga dikenali sebagai Gandi di kawasan lain. Kurma ini adalah kurma yang basah dan dikira sebagai produk yang terkenal di wilayah Khuzestan.
Kurma Piarom (Piarum) terkenal dengan rasa paling lazat di dunia yang ditanam di selatan Iran. Kurma Iran ditanam dengan cara organik dan bebas dari bahan kimia dan semburan perosak. Kandungan airnya yang rendah dan mudah diurus, kurma ini mendapat tarikan di pasaran antarabangsa.
Allmehtari, Khazravi , Shakkar , Khassui , Mordar sang , Zareik , Sheikhali , Hallavi and Dayri adalah jenis-jenis kurma Iran yang lain yang mana masing-masing mempunyai ciri-ciri yang unik dan manfaat yang tertentu.

Jenis-jenis buah kurma

Benih kurma

Benih kurma adalah bahagian asas bagi pokok kurma yang mempunyai peranan penting dalam penghasilan pokok kurma. Kadar pertumbuhan benih kurma sangat perlahan dan merupakan satu proses yang kompleks .Jika syarat yang diperlukan seperti sinar matahari secara langsung, kesimbangan air dalam tanah (kerana tanah kering merencatkan proses pertumbuhan secara keseluruhan), baja dan suhu ditepati, benih boleh bercambah sekitar seratus hari kemudian.

Teknik pullulasi adalah teknik percambahan benih yang paling tua dan dikira sebagai satu-satunya sumber kewujudan semua benih di dunia. Malangnya, kaedah ini telah dihapuskan sama sekali sekarang. Pokok kurma amat mudah dipullulasi dengan benih jika benih itu disimpan di kawasan lembap berterusan. Dianggarkan sebahagian dari benih yang ditanam adalah pokok jantan manakala sebahagian lagi adalah pokok betina, tetapi adalah mustahil untuk membezakannya.

Tambahan pula, pembiakan oleh benih mempunyai pelbagai kelemahan seperti pokok akan lambat berbua, kurangan keseragaman dalam pertumbuhan pokok dan saiz buah-buahan, perbezaan yang ketara dalam warna dan kualiti buah-buahan berkurangan. Jadi, kita boleh pullulasikan pokok kurma dengan kaedah lain seperti kaedah penanaman tisu kurma. Kaedah ini membolehkan semua trait yang baik pada pokok diwarisi dan dikembangkan, hasilnya, pertumbuhan pokok yang seragam dan tahan terhadap penyakit dan perosak.

Benih kurma

Buah dan Biji Kurma

Biji buah kurma merupakan embrio tumbuhan embrio itu sendiri dan juga mengandungi sumber khasiat untuk tubuh badan. Biji buah kurma mempunyai nilai kerana ia adalah sumber mineral, vitamin dan lain-lain.

Kami nyatakan beberapa ciri-cirinya untuk anda di bawah ini:

Penerangan

Buah (Kurma) daripada Pohon Tamar (Phoenix Dactylifera L.) mengandungi peratusan karbohidrat yang tinggi karbohidrat (jumlah gula, 44-88%), lemak (0.2-0.5%), 15 jenis garam dan mineral, protein (2.3-5.6% ), vitamin dan peratusan kandungan serat yang tinggi (6.4-11.5%). Isi kurma mengandungi minyak sebanyak 02-0.5%, manakala bijinya mengandungi minyak sebanyak 7.7-9.7%. Berat biji adalah 5.6-14.2% daripada berat kurma.

Kandungan khasiat

Biji kurma mempunyai kandungan protein yang rendah, kira-kira 5-11% DM protein mentah. Kandungan minyak pula dianggarkan sebanyak DM 4-14%. Kurma tanpa biji mengandungi kuantiti serat yang tinggi dan pelbagai, serta kandungan lignifikasi yang tinggi: serat mentah 16-51% DM, NDF 58-90% DM, ADF 41-46% DM dan ADL 4-18%. Perbezaan variasi buah memainkan peranan. Kurma tanpa biji mengandungi jumlah K yang banyak diikuti oleh P, Mg dan Ca manakala kandungan Na rendah. Unsur-unsur mikro seperti Fe, Mn, Zn dan Cu juga penting.

Asid lemak wujud pada kedua-dua isi serta biji dalam bentuk asid tepu dan tak tepu, biji kurma mengandungi 14 jenis asid lemak, tetapi hanya lapan daripada asid lemak ini wujud sangat sedikit dalam isinya. Asid lemak tak tepu termasuk asid palmitoleic, oleik, laurik dan oksalik. Jumlah kandungan asid oleik di dalam biji antara 41.1-58.8%, seterusnya menjadikan biji kurma juga salah satu sumber asid oleik. Kandungan asid laurik kurma adalah sebanyak 0.56-5.4%. Ia juga boleh diproses secara kimia sebagai sumber asid oksalik.

Kajian eksperimen telah menunjukkan bahawa tikus yang diberi makan dengan ekstrak akueus kurma mempamerkan anti-genotoksik serta boleh mengurangkan kerosakan DNA yang disebabkan oleh N-Nitroso-N-methylurea.

Kegunaan Popular
Biji kurma digunakan secara tradisional untuk makanan haiwan. Ia juga boleh digunakan sebagai sumber minyak (dengan ciri-ciri antioksidan) yang berguna untuk penghasilan sabun dan bidang kosmetik, mahupun sebagai ganti kepada kopi, sebagai bahan mentah untuk pengaktifan karbon atau sebagai adsorben untuk bahan yang mengandungi pewarna. Produk kurma biasanya diberikan kepada haiwan terutamanya semasa musim sejuk, walaupun ia juga boleh digunakan sepanjang tahun.

Biji-biji juga dibakar untuk dijadikan arang oleh tukang perak, malah boleh digantung dan di jadikan rantai.
Label:

Kurma, Biji dan Buah Kurma, Biji, Penerangan tentang Biji dan Buah Kurma, Karbohidrat Biji Kurma, Lemak Biji Kurma, Protein Biji Kurma, Vitamin Biji Kurma, Serat Pemakanan Biji Kurma, Minyak Biji Kurma, Berat Biji Kurma, Asid Biji Kurma, Kegunaan Popular Biji Kurma

Buah dan Biji Kurma

Kek Buah Kurma

Mukaddimah Tentang Buah Kurma


Kurma Iran adalah salah satu makanan yang paling manis dan lazat dalam dunia. Buah ini merupakan sumber nutrien yang tinggi seperti mineral, vitamin, antioksidan, enzim dan serat. Kurma Iran amat baik untuk kesihatan badan kita seperti: mengawal proses penghadaman, merawat anemia, mengawal berat badan, mencegah kanser, membantu kesihatan jantung, kehamilan, dan lain-lain Sesetengah pakar kesihatan mengatakan bahawa makan sebiji kurma setiap hari adalah perlu untuk diet yang seimbang dan sihat. Kurma boleh diambil dalam pelbagai bentuk: sebagai pencuci mulut, makan bersama dengan kekacang, sebagai snek, dalam bentuk salad, makanan dan minuman.
Resepi di bawah ini merupakan antara pencuci mulut paling lazat di Iran.
Kek Kurma Iran
Bahan-Bahan
180g Kurma dibuang biji, dicincang
200g gula perang halus
55g butter atau margarine
250ml air masak
220g tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh estrak vanilla
Arahan
Panaskan ketuhar pada 200o C / Gas 6. Gris dan tabur sedikit tepung di atas Loyang 23x13cm. Di dalam mangkuk yang besar, campurkan kurma dengan gula perang, marjerin dan air masak. Biarkan 15 minit. Kemudian masukkan tepung, soda dan vanila. Tuangkan adunan ke dalam Loyang yang disediakan.Bakar dalam ketuhar panas selama 45 minit. Biarkan sejuk.

Kek Buah Kurma

Buah Kurma dan Kandungan Vitamin

Vitamin


Vitamin merupakan elemen yang diperlukan oleh tubuh anda untuk membesar secara normal. Terdapat 13 jenis vitamin badan yang anda perlukan. Antaranya ialah: Vitamin A, vitamin B (thiamine, riboflavin, niasin, asid Pantothenic, Biotin, vitamin B-6, vitamin B-12 dan folat), Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K.


Setiap vitamin mempunyai fungsinya yang tersendiri. Jika anda kekurangan vitamin tertentu, anda barangkali akan mendapat masalah kesihatan. Sebagai contoh, jika anda tidak mendapat vitamin C yang cukup, anda boleh menghidap anemia. Sesetengah vitamin pula boleh membantu mencegah masalah kesihatan seperti Vitamin A yang mencegah penyakit rabun malam.
Bagaimana kita boleh mendapatkan vitamin?


Badan kita hanya boleh membuat beberapa jenis vitamin (vitamin D, vitamin K). Tetapi kebanyakan vitamin perlu didapatkan melalui pemakanan. Sumber makanan yang berkhasiat dapat menampung keperluan badan kita.
Kurma merupakan salah satu sumber yang baik untuk kita. Ini kerana kurma kaya dengan pelbagai khasiat seperti vitamin, antioksidan, serat dan mineral.


100g hidangan buah kurma mempunyai:
Vitamin A - 149 IU: Buah kurma adalah sumber sederhana vitamin-A yang umunya diketahui mempunyai sifat antioksidan dan penting untuk penglihatan. Selain itu, ia juga boleh mengekalkan membran mukus dan kulit yang sihat. Pengambilan buah-buahan semula jadi yang mempunyai vitamin A dapat membantu melindungi dari kanser paru-paru dan rongga mulut.
Vitamin B – 0.076 mg: Vitamin B1 (thiamine) adalah penting dalam penghasilan tenaga. Ia membantu sel-sel badan menukar karbohidrat menjadi tenaga. Ia juga penting untuk fungsi jantung, otot dan sistem saraf. Kekurangan thiamine boleh menyebabkan seseorang itu cepat letih dan lemah.
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.060 mg: Vitamin B2 atau riboflavin adalah penting untuk tumbesaran badan, penghasilan dan pengeluaran sel darah merah. Ia juga membantu dalam menghasilkan tenaga daripada karbohidrat.
Vitamin B3 (Niacin) – 1.873 mg: Niacin membantu sistem penghadaman, kulit, dan saraf. Ia juga penting bagi penukaran makanan kepada tenaga.
Vitamin B5 (Pantothenic Acid) – 0.866 mg: Asid Pantothenic adalah penting untuk metabolisme makanan serta penghasilan hormon dan kolesterol (baik).
Vitamin B6 – 0.243 mg: B6 memainkan peranan dalam pembentukan antibodi dalam sistem imun. Ia membantu mengekalkan fungsi saraf yang normal dan juga penghasilan sel-sel darah merah. Ia juga diperlukan untuk tindak balas kimia protein. Semakin tinggi pengambilan protein, semakin tinggi kandungan vitamin B6 yang diperlukan. Kekurangan B6 dalam diet boleh menyebabkan pening, loya, kekeliruan, cepat marah dan sawan.
Vitamin B9 (folat) - 28 mcg: asid folik atau Folat kedua-duanya merupakan jenis B9. Folat berlaku secara semula jadi di dalam makanan segar, manakala asid folik adalah bentuk sintetik yang terdapat dalam makanan tambahan. Badan anda memerlukan folat untuk menghasilkan sel-sel darah merah serta komponen sistem saraf. Ia membantu pembentukan DNA dan mengekalkan fungsi otak yang normal, dan ia penting untuk cecair tulang belakang. Ia juga telah terbukti mengurangkan risiko untuk NTD yang terjejas (kecacatan tiub neural) semasa kehamilan sebanyak 50 hingga 70 peratus. Asid folik adalah penting untuk pertumbuhan sel dan perkembangan embrio. Itulah sebabnya ia sangat penting bagi seorang wanita untuk mempunyai cukup folat / asid folik dalam badan sebelum dan semasa mengandung.
Vitamin C - 0.6 mg: Vitamin C adalah salah satu vitamin yang paling penting berbanding vitamin lain. Ia memainkan peranan penting sebagai antioksidan, iaitu melindungi tisu badan dari kerosakan pengoksidaan. Antioksidan bertindak melindungi sel-sel anda daripada kesan radikal bebas yang berpotensi merosakkan produk sampingan metabolisme badan. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan sel yang boleh menyumbang kepada pembangunan penyakit kardiovaskular dan kanser. Saintis juga membuktikan bahawa Vitamin C boleh menjadi ejen antivirus yang berkesan.
Vitamin K - 4 mcg: Vitamin K adalah larut lemak dan memainkan peranan penting dalam pembekuan darah. Ia mengawal tahap kalsium darah dan mengaktifkan sekurang-kurangnya 3 protein yang terlibat dalam kesihatan tulang.
Vitamin E - 0.07 mg: Seperti vitamin C, vitamin E memainkan peranan penting sebagai antioksidan, dengan itu melindungi tisu badan dari kerosakan pengoksidaan. Ia adalah penting dalam pembentukan sel darah merah dan menyokong fungsi vitamin K. Ramai wanita juga menggunakannya untuk membantu mengurangkan kedutan pada kulit, dan ibu-ibu mengambilnya untuk membantu menyembuhkan luka kecil tanpa parut, kerana ia berfungsi untuk menyembuhkan tisu kulit yang rosak.

Buah Kurma dan Kandungan Vitamin

Kurma Merah Kering

Apakah Kurma Merah Kering


Kurma merah kering adalah buah yang lazat rasanya untuk dimakan dan sangat berkhasiat.
Sejarah Kurma Merah Kering

Sejarah buah kurma merah kering bermula sejak abad keempat SM di Mesopotamia, dan ia sangat bernilai kerana rasanya manis, nilai pemakanan tinggi, dan jangka hayat yang panjang.
  Spesies ini ditanam secara meluas di negara: Iran, Afrika Utara, Afghanistan, Pakistan, India dan lain-lain.
  Buah kurma merah kering boleh dijadikan sebagai snek atau dimasukkan ke dalam pelbagai jenis pencuci mulut. Banyak masakan Timur Tengah menggunakan kurma merah di dalam masakan mereka, seperti masakan Mediterranean oleh orang-orang Itali dan Greece. Kurma merah kering biasanya mudah didapati di kebanyakan pasar, manakala kurma segar boleh didapati di pasar khas secara bermusim.
Pemakanan Kurma Merah Kering
Kurma merah kering mengekalkan kebanyakan nilai pemakanan buah kurma merah segar. Kandungan nutrien yang berbeza antara kurma merah kering dan basah adalah disebabkan kaedah pemprosesannya. Secara umumnya, buah kurma merah menyediakan pelbagai nutrien penting dan pelbagai bahan-bahan bioaktif untuk perlindungan kesihatan, seterusnya meningkatkan kualiti diet dan membantu mengurangkan risiko penyakit kronik.
Kurma merah kering dianggap makanan yang popular sejak beribu tahun lamanya kerana rasanya yang lazat serta kandungan nutrisinya yang banyak. Buah yang semula jadi menjadikan ia sukar menjadi busuk, mudah untuk disimpan dan mengurangkan kos pengangkutan.
Berikut adalah fakta-fakta asas mengenai pemakanan kurma merah kering:
 Kurma merah kering mempunyai kandungan sodium yang sangat rendah sama seperti kurma merah basah.
 Kurma merah kering yang segar adalah sumber penting serat pemakanan dan kalium.
 Kurma merah kering juga menyediakan nutrien penting dalam diet hari ini, seperti Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, Vitamin B6, Thiamin, Niacin, Riboflavin dan Zat besi.
 Kurma merah kering tinggi dengan kandungan gula dan ia tidak akan mengecut atau menjadi rangup.
Maka kurma merah kering perlu dijadikan sebahagian daripada diet harian anda.
Manfaat Kurma Merah Kering
 jika anda menghidap penyakit anemia disebabkan oleh kekurangan hemoglobin, ia boleh diatasi dengan memakan kurma merah kering setiap hari kerana kandungan zat besi yang tinggi dalam buah ini.
 Kurma Merah Kering juga merupakan sumber yang kaya dengan kalsium yang membantu pertumbuhan gigi dan tulang yang lebih kuat, serta mencegah penyakit sendi dan artritis. Mineral lain yang wujud dalam buah ini adalah Magnesium, Fosforus, Kalium, Tembaga, Mangan dan Selenium.
 Serat tinggi di dalam kurma merah membantu melancarkan sistem kolon dari sisa najis yang tertinggal di dalam saluran, malah boleh bertindak sebagai bahan pelawas. Caranya ialah dengan merendam Kurma merah kering di dalam air selama sehari, dan makan pada waktu malam sebelum tidur (termasuk minum air rendaman kurma). Hasilnya anda akan mendapati pergerakan usus yang jelas pada keesokan harinya.
Kurma merah kering juga boleh membantu menguatkan otot-otot jantung bagi pesakit jantung. Malah wanita hamil dinasihatkan agar makan Kurma merah segar atau kering untuk mengukuhkan otot-otot rahim serta memudahkan proses bersalin. Kebanyakan ahli bina badan makan Kurma sebelum bersenam, kerana ia boleh memberikan tenaga dan kekuatan untuk senaman yang lebih lama.
Kurma Kering merah membantu meningkatkan stamina fizikal dan libido. Ini kerana ia kaya dengan mineral dan mengandungi beberapa fitonutrien yang bertanggungjawab untuk memberikan kekuatan stamina dalam badan yang lebih tinggi.
 Sifat-sifat antioksida Kurma kering merah boleh membantu penghadaman dan merawat masalah keasidan dan pedih ulu hati, ulser perut dan kolitis. Ia membendung pertumbuhan beberapa organisma patologi dalam usus dan menggalakkan pertumbuhan bakteria baik yang membantu penghadaman.
 Kurma ini juga sangat kaya dengan kalori. Sebiji Kurma merah boleh memberikan tenaga sebanyak 66 kalori. Jadi anda boleh mendapatkan berat badan yang ideal dengan cara yang sihat dengan memakan Kurma merah.
Pakej vitamin yang lengkap membuatkan Kurma merah sangat bermanfaat pemulihan dari penyakit yang serius. Kurma kering merah dikatakan boleh merangsang pengeluaran sel-sel darah putih, yang meningkatkan imuniti dan mengurangkan tahap kolesterol dalam aliran darah anda serta membantu melindungi hati. Seperti acai beri dan juga makanan antioksidan lain, buah ini dipercayai boleh mencegah sel-sel kanser dan penyakit-penyakit lain. Oleh kerana tahap Vitamin C yang tinggi, kurma merah membantu menukar kolesterol yang berlebihan kepada asid hempedu seterusnya membantu mencegah batu karang. Sementara itu, fosforus dan Zat besi memainkan peranan penting dalam mencegah osteoporosis dan anemia yang kedua-duanya merupakan penyakit biasa dalam kalangan wanita.
Jenis-jenis kurma merah kering
Terdapat 6 jenis kurma merah kering yang boleh didapati di pasaran.
 Shahany
 Mozafati
 Kabkaab
 Zahidi
 Shahabi
 Rabbi
Bagaimana Kurma Merah dikeringkan?
Kurma Merah menjadi kering apabila kandungan airnya berada di bawah 20 peratus. Kurma kering terhasil sama ada daripada proses semulajadi atau mekanikal.
Iran mempunyai standard piawaian yang ketat untuk tanaman kurma kering yang melibatkan persampelan, pembasuhan, saiz dan pemprosesan. Kurma merah kering sering dirawat dengan kalium sorbat untuk menghalang yis dan acuan pertumbuhan; sulfur dioksida juga ditambah untuk mengekalkan warna. Sebelum dihantar ke pasaran, kurma merah kering perlu menjalani proses - biasanya direbus atau dikukus - untuk menjadikan kandungan lembapannya turun sehingga kira-kira 30 peratus. Proses ini akan menambah kelembapan dan biasanya membuat kurma menjadi lebih berisi dan lazat.
Kegunaan Popular Kurma kering Merah
Kurma merah yang separa kering disaluti dengan sirap glukosa untuk dijadikan sebagai makanan ringan. Kurma merah Kering juga boleh dicincang dan digunakan dalam pelbagai hidangan manis dan pedas, dari tajines (tagines) di Maghribi untuk puding, ka'ak (sejenis biskut Arab), dan juga roti kacang merah yang sangat popular di Amerika Syarikat terutama di sekitar musim cuti. Kurma Kering Merah juga diproses menjadi pes dalam bentuk kiub yang dipanggil "'Ajwa", jem, sirap kurma atau "madu" yang dipanggil "DIBS" di Libya, serbuk gula merah dari kurma, cuka atau alkohol. Cuka yang dibuat daripada kurma merah kering adalah produk tradisional Timur Tengah. Inovasi terkini termasuk kurma kering merah bersalut coklat dan produk jus kurma merah ada digunakan di beberapa negara Islam sebagai ganti champagne versi bukan alkohol untuk majlis-majlis khas dan keagamaan seperti bulan Ramadan. Apabila umat Islam berbuka puasa di malam hari pada bulan Ramadhan, makan kurma terlebih dahulu telah menjadi adat dalam kalangan mereka. Buah kurma merah juga sangat baik sebagai bahan tambahan kepada salad hijau.
Kesimpulan
Jadi adakah kurma merah baik untuk anda? Ya. Kurma merah kering sangat bermanfaat untuk badan anda dan harus menjadi sebahagian daripada diet harian anda. Kurma merah kering adalah baik untuk otot anda, kesihatan perut, kesihatan kolon, menambah imuniti dan menguatkan otot jantung anda - ini merupakan antara sebab-sebab mengapa kita harus makan buah kurma setiap hari. Kurma merah kering sesuai dijadikan sebagai makanan ringan yang lazat atau juga boleh dimakan dengan bijirin atau oatmeal untuk sarapan pagi yang sihat.

Label:
Kurma, Kurma merah kering, manfaat kurma merah kering, jenis kurma merah kering, kegunaan popular kurma merah kering, rasa kurma merah kering, Khasiat kurma merah kering, tanaman kurma merah kering, pasaran kurma merah kering ,vitamin kurma merah kering, mineral kurma merah kering, serat pemakanan kurma merah kering, antioksida kurma merah kering, kalori kurma merah kering, Jenis kurma merah kering, kurma merah kering Iran, Kegunaan popular kurma merah kering.

Kurma Merah Kering

Kurma dengan Tinggi Zat Besi

Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dianggap sebagai sumber zat besi seperti kurma, kismis dan lain-lain.
Kurma adalah buah yang kaya dengan vitamin, mineral, dan serat pemakanan. Kurma segar mempunyai kandungan zat besi yang lebih tinggi.


Definisi Zat Besi
Zat besi merupakan bahan mineral yang memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen ke seluruh bahagian badan kita. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia (keletihan / lemah). Sebaliknya, jumlah kandungan zat besi yang terlalu tinggi boleh membawa kepada pengeluaran radikal bebas yang seterusnya merosakkan organ-organ seperti jantung dan hati. Zat besi kebanyakannya boleh didapati di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang berfungsi mengawal sistem badan. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C membantu penyerapan lebih banyak zat besi ke dalam badan.
 
Kurma adalah buah dari pohon tamar. Buah ini bewarna coklat tua kemerahan, berbentuk bujur, dan kira-kira 1 1/2 inci panjang. Kulit kurma berkedut dan agak melekit.
Buah kurma mengandungi kira-kira 0.90 mg / 100 g zat besi (kira-kira 11% daripada RDI). Zat besi yang merupakan komponen hemoglobin dalam sel darah merah, menentukan keupayaan untuk membawa oksigen dalam darah.
Vitamin C adalah sumber terbaik untuk penyerapan besi
Vitamin C dan asid organik yang lain dalam buah-buahan dan sayur-sayuran boleh meningkatkan penyerapan zat besi.
 
Dos yang disarankan setiap hari untuk zat besi ialah:
· Kanak-kanak, 1-3 Tahun: 7 mg
· Kanak-kanak, 4-8 Tahun: 10 mg
· Lelaki, 9-13 Tahun: 8 mg
· Lelaki, 14-18 Tahun: 11 mg
· Perempuan, 9-13 Tahun: 8 mg
· Perempuan, 14-18 Tahun: 15 mg
· Lelaki, semua peringkat umur: 8 mg
· Wanita, 18-50 tahun: 18 mg
· Wanita, 50 tahun: 8 mg
· Wanita hamil, semua peringkat umur: 27 mg
· Wanita menyusu, 14-18 tahun: 25mg
· Wanita Menyusu, 19 tahun dan ke atas: 28 mg
Kurma Iran, Buah Kurma, Manfaat Kurma, Zat Besi Kurma, Pembekal Kurma, Pengeksport Kurma, Vitamin Kurma, Pemakanan Kurma

Kurma dengan Tinggi Zat Besi

Buah Kurma di Sepanyol

Oleh kerana syarat-syarat khas pengeluaran buah berbeza untuk setiap negara, hanya negara-negara tropika sahaja yang boleh menanam buah kurma, supaya di Eropah iaitu sebahagian kecil Sepanyol sahaja diperlukan untuk penanaman dan penuaian Buah kurma. Dan disebabkan kadar penghasilan kurma yang rendah, kurma hanya dieksport ke negara-negara jiran.
Pada mulanya, orang-orang Arab membawa kurma ke Sepanyol dan orang Sepanyol membawa kurma ke Amerika, seterusnya menjadi orang pertama yang membawanya ke timur tengah, utara Afrika dan Semenanjung Arab. Dalam kalangan negara-negara Eropah, Sepanyol mempunyai lebih pengalaman dalam penanaman pokok tamar.


Sebahagian daripada negara-negara Eropah seperti Sepanyol dan Perancis, selepas membeli kurma mereka akan mengeksport di dalam bungkusan baru ke pasaran negara-negara lain. Menurut perangkaan pada tahun 2001, Tunisia, Iran, Arab, Perancis dan Amerika telah diketahui sebagai negara-negara pengeksport kurma, tetapi pada tahun 2009 negara-negara seperti Mexico, Sepanyol, India, Costa Rica dan Belanda menjadi lima negara pengeksport kurma. Walau bagaimanapun, negara-negara tersebut tidak menjadi pengeluar utama buah kurma.

Buah Kurma di Sepanyol

Kurma Organik

Buah kurma organik ditanam di persekitaran yang sesuai dan semula jadi, dan dipetik sendiri dari ladang-ladang yang mendapat sumber cahaya matahari dan air yang mencukupi, tanah yang subur dan prosesnya paling semulajadi.


Buah kurma organik tidak ditambah sebarang bahan kimia ke dalam batas tanahnya tiga tahun selepas ia ditanam. Kurma organik mempunyai warna semula jadi, rasa dan bau yang menyenangkan berbanding kurma yang bukan organik. Kurma organik adalah pemanis yang paling sihat! Selain daripada kaya dengan vitamin C ia kaya dengan zat besi dan serat. Kurma hendaklah dijauhkan daripada makanan seperti bawang, ikan dan juga penghasilan minyak kerana boleh meresap bau mereka.


Satu penyelidikan menunjukkan bahawa kurma organik sangat bermanfaat sepanjang tempoh kehamilan serta tempoh menyusu badan. Malangnya, kebanyakan negara-negara tidak cenderung untuk menghasilkan kurma organik walaupun mempunyai kemajuan besar dalam bidang ini. Kurma organik yang ada ditanam di beberapa negara Asia ini tidak mempunyai apa-apa perbezaan dengan jenis-jenis Kurma lain, tetapi pengguna boleh menikmatinya terus tanpa perlu bimbang untuk membasuhnya terlebih dahulu.

Kurma Organik

Tempat untuk membeli kurma

Terdapat pelbagai jenis kurma serta beberapa wilayah yang menjadi pembekal eksklusif mereka. Kurma Mazafati dianggap sebagai kurma paling lazat di dunia serta mempunyai warna hitam yang menarik. Kawasan penanaman dan juga pusat membeli utama untuk kurma ini adalah Jiroft dan Kahnouj di wilayah Kerman dan juga saravan dan Iranshahr di Sistan dan wilayah Balouchestan.


Kurma Zahedi adalah jenis kurma lain yang boleh dianggap sebagai salah satu jenis kurma yang paling banyak dimakan. Kurma ini biasanya dimakan kering dan bewarna kuning, lazat dengan rasa yang manis serta kelembapan kurang berbanding kurma lain. Pembekal utama Kurma Zahedi adalah Dashtestan di kwasan Bushehr. Sejenis lagi sebahagian besar buahnya mempunyai warna merah kehitaman, pengeluarannya di wilayah Sistan dan Balouchestan serta ditanam di Zabol, Chabahar dan Saravan. Kurma yang ditanam di Iranshahr dan Zabol mempunyai kualiti yang tinggi.


Kurma Piarom yang ditanam secara organik adalah Kurma separa kering yang paling lazat dan ditanam di wilayah selatan dan bahagian paling utara Hormozgan. Aspek kebersihan sangat perlu dititik-beratkan terutamanya pusat jualan kurma haruslah bersih dan bebas daripada habuk. Tempat-tempat yang sangat panas dan sangat lembap boleh menyebabkan kerosakan buah kurma. Kurma juga perlu dijauhkan dari bawang, ikan, daging dan tempat penghasilan minyak agar kurma yang dibeli teksturnya nipis dan baunya tidak busuk serta gula tidak keluar ke permukaannya.

Tempat untuk membeli kurma

Buah Kurma Jujube

Buah Kurma Jujube adalah sejenis buah Kurma yang bewarna merah dan dipanggil Kurma merah atau Kurma Cina. Ia boleh didapati dari Iran ke Selatan China dan juga tenggara Eropah dan namanya berbeza mengikut kawasan setermpat. Di India dan Pakistan ia dipanggil Inab dan di Asia timur dipanggil Kurma merah, Kurma Cina atau India. Dalam kawasan Iran pokok kurma jujube ditanam di beberapa bahagian tanah tinggi seperti kawasan Iran Khorasan. Kurma yang biasa boleh didapati di Afrika Utara, Eropah Selatan dan Mediterranean mempunyai rasa yang manis dan dianggap sebagai ubat herba! Kurma jujube ini mempunyai pelbagai khasiat termasuk pelbagai vitamin seperti C, A, B2 dan beberapa mineral seperti kalsium, fosforus, besi.


Buah Kurma Jujube berfungsi sebagai pelawas, mencegah daripada sembelit, menguatkan jantung, melancarkan sistem penghadaman dan amat berguna untuk kesihatan buah pinggang. Selain itu, ia boleh menghilangkan serak, keletihan, bermanfaat bagi mereka yang mengalami penyakit asma, mengawal cirit-birit dan mengukuhkan pertumbuhan rambut.


Buah Kurma Jujube sedikit sebanyak boleh membantu untuk mengawal berat badan. Daun pokok kurma jujube adalah kecil, cantik, dan buahnya berwarna merah serta berbentuk telur. Buah Kurma Jujube juga berguna untuk meningkatkan tenaga fizikal dan menguatkan otot. Malah ia boleh diambil untuk rawatan degupan jantung yang tidak teratur dan peluh badan yang berlebihan .Ia juga adalah pembersih darah dan membantu melancarkan sistem penghadaman. Buah Kurma Jujube kering bersifat astringen, menenangkan dan boleh mencegah kanser. Cara pemakanan kurma jujube juga berbeza mengikut kawasan. Di Great Britain ia dihidangkan sebagai buah-buahan kering atau gula-gula yang lazat bersama minuman teh pada waktu petang. Di Korea, China dan Taiwan biasanya buah jujube diambil dalam bentuk sirap manis. Malah terdapat di kawasan-kawasan tertentu yang menggunakannya untuk penghasilan cuka. Buah Kurma Jujube di dalam tin dan teh berperisa jujube juga boleh didapati di pasaran! Tetapi di Iran, Pakistan dan India Buah Kurma Jujube kebanyakannya dimakan sebagai Kurma yang kering.


Dalam kebanyakan negara di dunia, Buah Kurma Jujube dimakan sebagai Kurma hijau segar yang juga lazat! Di Asia Timur, saiz pokok Buah Kurma Jujube sangat besar dengan pelbagai warna bleh didapati seperti warna merah dan hitam. Penemuan histologi menunjukkan, Buah Kurma Jujube mempunyai kesan perlindungan terhadap penyakit hati dan begitu berkesan untuk rawatan hati berlemak. Dalam perubatan tradisional Iran penggunaan jujube begitu disyorkan untuk merawat penyakit seperti batuk, selesema, selesema dan sakit tekak. Tetapi perlu diingatkan bahawa pengambilan kurma jujube oleh orang yang cepat kesejukan boleh menyebabkan bengkak muka dan mereka harus mengambil kurma jujube dengan currant.

Buah Kurma Jujube

10 makanan terbaik

Pengambilan jenis dan kuantiti makanan yang sesuai adalah perlu untuk membekalkan khasiat yang penting untuk tubuh badan yang sihat! Makanan yang paling sihat di dunia adalah makanan semula jadi dan organik. Faktor lain pula berkaitan dengan mempunyai rasa unggul, harga yang rendah dan mudah diperolehi. Jika anda sedang mencari makanan semula jadi, lazat dan berkhasiat, berikut merupakan 10 makanan yang dianggap sebagai makanan yang paling sihat di dunia!


1: kumpulan pertama adalah Sayur-sayuran dan anda tidak boleh membuat alasan untuk kurang mengambil berat tentang manfaat kesihatan sayur-sayuran. Sayur merupakan makanan yang sihat untuk mengawal selera makan dan mengelakkan anda dari makan berlebihan. Ia boleh mengurangkan tekanan darah tinggi dan juga mengurangkan risiko mata dan masalah pencernaan. Tambahan pula, sayur-sayuran begitu berkesan untuk mencegah penyakit jantung, strok dan kanser. Sayur-sayuran yang paling berkhasiat adalah dari jenis yang berikut: tomato, timun, kubis, kentang, bawang putih, bawang besar, asparagus, avokado, lobak merah, saderi, tembikai, labu, lobak dan daun salad!


2: kedua adalah Buah-buahan. Buah adalah ubat-ubatan semula jadi yang kaya dengan sumber mineral, vitamin, antioksidan dan fitonutrien. Buah juga mempunyai kurang kalori dan lemak serta tiada kolesterol. Buah bermanfaat untuk mencegah penyakit seperti kanser, kencing manis dan lain lagi. Antara buah-buahan yang berkhasiat yang boleh ditambah ke dalam diet anda adalah: epal, pisang, oren, kiwi, tembikai, lemon, ara, aprikot, beri biru, anggur, pear, anggur, beri hitam dan tembikai.
Selain itu, buah kurma dianggap sebagai makanan yang paling menonjol dan berkhasiat dalam kumpulan buah-buahan kerana ia kaya dengan mineral dan bahan-bahan penting seperti fosforus, kalsium, besi dan magnesium yang penting untuk badan yang sihat. Kurma Iran mengandungi magnesium yang berfungsi sebagai anti-kanser dan bermanfaat untuk daya pendengaran, penglihatan, sakit belakang dan sakit sendi.


3: Kekacang: bijirin adalah sumber terbaik serat larut. Jenis makanan ini kaya dengan zat besi, magnesium dan asid folik. Tambahan pula, kandungan zat besi adalah berguna bagi mereka yang tidak memakan daging. Kekacang mempunyai kurang lemak dan merupakan sumber protein yang dapat menguatkan tubuh badan! Sebahagian daripada bijirin berkhasiat penting di dunia ialah: kacang hitam dan putih, kacang kering, kacang merah, kacang merah dan kacang soya.


4: Bijirin penuh: Bijirin penuh mempunyai kurang lemak dan serat yang tinggi. Jenis makanan ini bagus untuk jantung dan usus besar. Sebahagian daripada bijirin berkhasiat adalah: joe, jagung dan sekoi


5: Makanan Laut: Makanan laut membekalkan nutrien penting terutamanya DHA, EPA dan Omega3 yang boleh mencegah penyakit yang kronik seperti Diabetes dan penyakit jantung. Ikan adalah makanan lengkap beserta nilai khasiat yang tinggi. Oleh kerana itu, ia disyorkan untuk diambil dua kali seminggu. Contohnya adalah seperti halibut, ikan kod, udang, ikan sardin dan kerang.


6: Produk tenusu rendah lemak: Produk tenusu mempunyai 10 hingga 12% daripada jumlah lemak berkhasiat. Susu adalah sumber vitamin B12, vitamin D, kalsium dan fosforus. Ia mempunyai jumlah lemak tepu yang tinggi yang boleh menyebabkan pertambahan berat badan. Produk rendah lemak boleh membantu untuk membina tulang yang kuat dan mencegah kenaikan berat badan dan juga mengurangkan risiko penyakit seperti Kencing manis dan tekanan darah tinggi. Produk tenusu rendah lemak terbaik di dunia adalah: telur, susu, keju dan yogurt.


7: Kacang dan Bijian: kacang dan bijian adalah makanan yang lazat dan tinggi protein, vitamin, serat dan karbohidrat kompleks. Contoh kacang berkhasiat dan bijian adalah: badam, walnut, biji bijan dan kacang tanah.


 8: Pemanis semula jadi: Menggunakan pemanis semula jadi dalam diet anda adalah cara yang terbaik dan paling sihat untuk mengurangkan berat badan. Elakkan mengambil gula dan, sebaliknya, gunakan pemanis semulajadi seperti madu dan sirap maple.


9: Daging tanpa lemak dan ayam: Bekalan daging protein tanpa lemak penting untuk badan kerana mempunyai kurang kalori kurang berbanding jenis daging lain. Ayam adalah sumber protein yang kaya dengan vitamin seperti Vitamin B3, B6 dan juga mineral seperti selenium dan Colin .Colin adalah penting untuk fungsi sistem saraf yang lebih baik. Daging tanpa lemak yang terbaik serta berkhasiat selain ayam adalah: Ayam Belanda, Kambing, Daging lembu dan daging rusa.


10: Minuman Sihat: Akhir sekali adalah minuman kesihatan yang selain menghilangkan dahaga dan pelindung daripada kejutan, ia boleh menjadi sebahagian utama diet yang sihat. Dua jenis minuman daripada kategori minuman paling berkhasiat adalah teh hijau yang boleh melawan pelbagai jenis kanser dan membantu hati berfungsi dengan lebih baik. Manakala air biasa boleh menghalang kegagalan buah pinggang.

10 makanan terbaik

Kurma Deglet Noor

Terdapat pelbagai jenis buah kurma yang mempunyai ciri-ciri tersendiri termasuklah rasa, warna dan lain-lain lagi. Kurma Deglet noor adalah antara kelurga terbesar kurma yang mempunyai ciri-ciri yang unik berbanding kurma lain. Warnanya yang lebih cerah berbanding kurma lain dan kurma ini digelar sebagai permaisuri segala jenis kurma. Antara ciri-ciri unik kurma ini adalah teksturnya yang lembut, berwarna cerah dan isi yang sedap menyebabkan kurma ini berlainan dari kurma lain.


Negara yang terlibat dengan penanaman kurma ini adalah Algeria, Libya, Amerika Syarikat dan Tunisia. Pada asalnya, kurma ini hanya ditanam di Algeria utara Afrika yang mana tempat ini merupakan pengeluar utama kurma ini. Musim penuaian kurma ini adalah dari bulan Oktober hingga Januari. Cuaca mempunyai kesan secara langsung terhadap kualiti kurma ini. Hujan yang turun dan musim sejuk akan menyebabkan pokok lambat berbuah.


Kandungan gula yang sederhana, mempunyai vitamin dan pelbagai jenis mineral menyebabkan kurma ini snek yang sempurna dan mampu mengembalikan tenaga. Jika boleh dibandingkan dan disimpulkan kurma ini dengan kurma Medjool, kurma Medjool adalah raja manakala kurma Deglet Noor adalah permaisurinya. Ini kerana kurma Medjool mempunyai saiz yang besar, isi yang sedap dan rasa yang manis manakala kurma Deglet Noor bersaiz lebih kecil, berwarna cerah dan mempunyai rasa seperti madu. Bagi kaedah penyimpanan, kurma Deglet Noor dapat disimpan dalam jangka masa yang lebih panjang dan jika disimpan dalam peti sejuk, kurma ini boleh bertahan lebih setahun tetapi untuk kualiti yang lebih baik, makanlah dalam masa 6 bulan.

Kurma Deglet Noor

Kandungan vitamin dalam kurma

kurma adalah salah satu ciptaan tuhan eksotik yang mana setiap bahagian pada pokok kurma berguna untuk manusia. Pokok kurma biasanya di tanam di kawasan tropika termasuklah di Iran. Buah ini kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan mineral dan dianggap sebagai makanan tambahan untuk badan. Vitamin A yang ada dalam buah ini mempunyai kesan terhdap kekuatan tulang dan perkembangan tubuh badan. Buah ini juga kaya dengan vitamin B yang mana menggalakkan pertumbuhan sel saraf dan melegakan ketegangan saraf. Vitamin B2 berkesan menyerap hydrocarbon yang ada dalam makanan lain. Selain dari vitamin yang disebut, terdapat pelbagai jenis mineral dalam buah ini. Sebagai contoh, dengan pengambilan dua biji buah kurma setiap hari, anda telah memenuhi keperluan iron untuk badan anda. Iron membantu menghasilkan dan merawat sel darah merah dan seterusnya boleh menyembuhkan penyakit anemia. Satu lagi mineral penting yang amat diperlukan oleh badan manusia adalah magnesium. Magnesium juga seperti fosforus dapat menambah baik ingatan anda.

Manakala untuk pengidap kencing manis, kurma boleh menggantikan kiub gula dan kandungan magnesium dapat membantu buah pinggang dan pancreas untuk berfungsi dengan lebih baik. Bagi kawasan yang mengamalkan kurma dalam diet harian, statisktik pengidap penyakit dan kanser berkurangan. Buah ini sangat bermanfaat untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Keletihan terutama sewaktu musim sejuk, kelesuan dan pebagai jenis penyakit berpunca dari kekurangan vitamin C dalam badan. Dengan pengambilan kurma dapat menghilangkan penyakit-penyakit ini.


Vitamin E yang ada dalam buah kurma adalah kunci untuk meningkatkan sistem imunisasi badan, melindungi kerosakan sel dan kajian terbaru menunjukkan kandungan vitamin E yang tinggi mempunyai pengaruh secara langsung dalam mencegah kanser, peyakit jantung, kencing manis, nyanyuk, katarak dan pelbagai penyakit lain lagi. Vitamin-vitamin ini melancarkan sistem pencernaan dan menambah baik kesihatan kulit dan mata.


Vitamin E diperlukan oleh pelbagai organ dalam badan dan ia juga merupakan agen antioksidan yang dapat memperlahankan proses dan aktiviti yang merosakkan sel. Jadi, pengambilan kurma dapat menyihatkan tubuh badan, membekalkan mineral dan vitamin yang penting dalam tubuh badan. Kurma juga merupkan ubatan herba yang dapat mengelakkan penyakit kronik dan mengekalkan fungsi badan pada tahap optima.

Kandungan vitamin dalam kurma

Kalori dalam Buah Kurma

Definisi Buah Kurma

Kurma adalah sejenis buah yang mempunyai isi dan berbentuk oblong. Pokok kurma yang besar yang hampir menyerupai pokok kelapa. Kurma tumbuh dalam kelompok yang boleh mengandungi lebih dari 200 buah dengan berat kira-kira 25 paun. Jenis kurma yang paling banyak boleh didapati di Iran, Shahany, Mozafati, Kabkaab dan Zahidiare. Kebanyakan buah-buahan mempunyai berat yang besar daripada air,manakala bagi buah kurma, 70% beratnya datang dari kandungan gula.

Kurma mempunyai rasa manis yang boleh digambarkan sebagai campuran madu dan gula sirap. Selain rasa yang manis, buah ini amat berkhasiat kerana kaya dengan vitamin A1, B1, B2, B3, B5 dan mempunyai kira-kira dua puluh asid amino penting. Ia mempunyai tahap yang tinggi kalium, fosforus dan kalsium dan juga mengandungi serat makanan dalam jumlah yang besar.

Apakah itu Kalori?
Apabila orang bercakap tentang kalori dalam makanan, apa sebenarnya yang mereka maksudkan? Kalori adalah unit ukuran tetapi bukan untuk mengukur berat atau panjang. Kalori ialah unit tenaga. Apabila anda mendengar sesuatu yang mengandungi 100 kalori, ia adalah satu cara untuk menggambarkan berapa banyak tenaga badan anda boleh dapat daripada makan atau minum tersebut. Anda boleh mengetahui berapa banyak kalori dalam makanan dengan melihat label fakta nutrisi. Label tersebut juga ada menerangkan komponen makanan - berapa gram karbohidrat, protein, dan lemak yang ada.

Kandungan Kalori dalam Buah Kurma

Buah-buahan terdiri daripada karbohidrat kebanyakannya karbohidrat ringkas, beberapa jenis protein, dan lemak yang sangat sedikit -kecuali aprikot. Jika anda inginkan kandungan kalori dalam buah kurma, maka, ia adalah sekitar 500 setiap cawan (178 gram) kurma. Kurma yang bersaiz besar (lapan gram) mempunyai mungkin mempunyai kira-kira 23 kalori. Satu cawan buah kurma mengandungi sekitar 4.5 gram protein, 0.7 gram lemak, 134 gram karbohidrat, 14 gram serat dan 113 gram gula.

Kalori dalam kurma Membantu Meningkatkan Berat Badan.
Walaupun kebanyakan kita cuba untuk mengurangkan berat badan tetapi terdapat juga beberapa orang yang sangat ingin mengingkatkan berat badan. Kurma mengandungi kalori yang tinggi. Dengan hanya satu ulas kurma bersamaan dengan 20 hingga 60 kalori (bergantung kepada jenis). Pengambilan 5-6 kurma dalam diet harian seseorang boleh membantu meningkatkan berat badan. Kurma merupakan makanan ringan yang menyihatkan dan dapat meningkatkan berat badan. Jika anda tidak suka makan kurma begitu sahaja, anda juga boleh menambah kurma ke dalam kek, puding, dan lain-lain untuk mengurangkan kandungan gula di dalamnya.

Diet yang mempunyai banyak buah-buahan dan sayu-sayuran sememangnya bermanfaat dalam semua aspek. Selain dari membekalkan nutrien yang penting untuk tubuh badan, diet sebegini juga sesuai untuk orang yang ingin mengurangkan berat badan. Kandungan air dan serat yang ada dalam buah akan memenuhi perut, dengan itu akan menghadkan pengambilan makanan berkalori tinggi. Walau bagaimanapun kandungan kalori berbeza dalam setiap buah-buahan. Beberapa jenis buah-buahan seperti tembikai mengandingi kalori yang sangat rendah, manakala kurma, mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi.

Label :
Kurma, Buah Kurma, Kalori, Kalori Buah Kurma, Pokok Kurma

Kalori dalam Buah Kurma

Jenis jenis buah kurma

Kurma adalah buah yang di tanam di kawasan tropika dan kawasan tertentu di seluruh dunia. Iran mempunyai kepelbagaian cuaca menjadikannya salah satu kawasan pengeluar kurma terbesar di dunia. Antara jenis kurma yang penting untuk Iran ialah Stamaran (Sayer), Mazafati (Kimia), Kabkab, Shahani, Zahedi (Zahidi), Rabbi, Khazravi, Bahri, Mordar Sang dan Allmehtari. Masing-masing adalah penting untuk wilayah yang berbeza.


Buah kurma Stamaran juga dipanggil Samaran, Sayer dan Sambarun merangkui 80% jumlah pokok kurma di wilayah Khuzestan. Buah kurma Stamaran mempunyai nilai dagangan yang tinggi dan dianggap sebagai produk eksport yang penting bagi wilayah Khuzestan. Kurma ini ialah kurma separuh basah yang membolehkan meningkatkan kadar penyimpanan dan sesuai untuk di eksport ke luar.
Kurma Shahani dinamakan dengan nama yang berlainan mengikut tempat. Di Minab, Shoni di Firuzbad dan Khork shani di Hajiabad, kurma ini dipanggil Shavoni. Kurma ini sangat penting dan banyak di wilayah Fars. Kurma Shahani dikira sebagai kurma basah disebabkan warna perang yang cantik dan rasa manisnya, dijual di pasaran tempatan. Kurma Iran ditanam di Bandar-bandar yang berbeza seperti di Jahrom, Jiroft, Kahnouj, Hajiabad dan Saravan.


Kurma Mazesfati (Kimia) dianggap sebagai kurma paling lazat di dunia. Kurma ini tergolong dalam umpulan kurma basah yang berwarna hitam. Kandungan air dalam kurma ini bergantung pada masa dan tempat tuaian iaitu antara 15%-35%. Kurma ini ditanam di Bam, Saravan, Iranshahr, Nickshahr dan Tabas. Bangunan yang mempunyai simpanan sejuk beku meningkatkan penghasilan kurma ini. Wilayah Tehran merupakan pembekal dalaman utama.


Kurma Zahedi (Zahidi) juga dikenali sebagai Ghasb merupakan kurma kering dan bagi tempat-tempat tertentu dianggap sebagai kurma separuh kering. Kurma ini merupakan salah satu kurma yang penting untuk eksport Iran. Ia berwarna coklate terang dan di tanam di Khuzestan, Bushehr, Fars dan Kermanshah di Iran.


Kurma Kabkab ialah kurma basah yang berwarna coklat gelap yang merupakan antara kurma yang mempunyai nilai dagangan yang tinggi selepas Stamaran, Shahani dan Mazafati. Kurma ini di tanam di Khesht dan Komarj di Bandar Kazerun dan Dashtestan.
Satu lagi jenis kurma ialah Rabbi yang menjadi produk penting di wilayah Sistan dan Baluchestan. Buahnya agak besar, berwarna merah dan biasanya di tanam di Iranshahr, Zabol, Saravan dan Chahbahar.


Kurma Barhi adalah kurma yang lambat berbuah di mana, kurma ini tidak tahan akan kelembapan. Kurma ini antara produk yang paling penting di wilayah Khuzestan yang di tanam di Dehloran, Borazjan dan Sumar. Kurma Barhi berwarna jingga ketika muda dan kemiduan bertukar merah apabila masak.


Kurma Gantar juga dikenali sebagai Gandi di kawasan lain. Kurma ini adalah kurma yang basah dan dikira sebagai produk yang terkenal di wilayah Khuzestan.


Kurma Piarom (Piarum) terkenal dengan rasa paling lazat di dunia yang ditanam di selatan Iran. Kurma Iran ditanam dengan cara organik dan bebas dari bahan kimia dan semburan perosak. Kandungan airnya yang rendah dan mudah diurus, kurma ini mendapat tarikan di pasaran antarabangsa.


Allmehtari, Khazravi  , Shakkar , Khassui , Mordar sang , Zareik , Sheikhali , Hallavi and Dayri adalah jenis-jenis kurma Iran yang lain yang mana masing-masing mempunyai ciri-ciri yang unik dan manfaat yang tertentu.

Jenis jenis buah kurma

Buah kurma segar

Kurma segar mempunyai warna kemerah-merahan atau kuning dan apabila dipetik, buah ini agak keras, mempunyai kandungan air yang tinggi dan gula ringkas seperti fruktos dan dekstros. Kurma boleh didapati dihujung musim panas dan pembekal utama pasaran adalah Asia Timur. Kurma boleh mula dimakan apabila berada dalam fasa Kimiri. Kurma segar mempunyai kelembapan yang tinggi disebabkan kandungan air yang tinggi dalamnya yang menyebabkan kesukaran dalam penyelenggaraan jangka panjang dan kesukaran dalam menguruskan pengangkutan dan pembungkusan. Oleh itu, pengeringan kurma boleh mengurangkan jumlah air yang tinggi dan meningkatkan keupayaan penyimpanan.


Kurma boleh disimpan di dalam bekas pada suhu yang seimbang sehingga dua bulan untuk mendapat tekstur yang lembut. Selepas beberapa hari kurma akan bertukar dari warna kekuning-kuningan kepada warna perang gelap dan boleh siap sedia dimakan. Kurma juga seperti buah-buahan lain yang mengandungi banyak vitamin dan mineral dan amat berkhasiat untuk tubuh badan selain dapat mengembalikan tenaga yang hilang. Selain itu, kandungan kalori yang lebih rendah dalam kurma segar dan kaya dengan zat besi dan kalium menjadikan kurma bermanfaat untuk mencegah Anemia, sembelit dan keletihan.


Buah kurma segar, seperti buah-buhan yang lain kaya dengan serat dan amat bermanfaat untuk kesihatan. Buah kurma adalah alternatif terbaik bagi mereka yang mengalami sembelit di mana buah ini bertindak sebagai julap. Disebabkan kandungan serat yang tinggi, sistem pencernaan mampu dibersihkan dan menambah baik sistem pencernaan. Selain itu, kurma juga baik untuk jantung dan melancarkan peredaran darah dalam badan.


Tenaga yang dihasilkan selepas mengambil kurma segar adalah lebih baik berbanding megambil gula ringkas. Kalium adalah salah satu daripada bahan mineral utama dalam menggalakkan sistem saraf yang sihat. Pengambilan kurma disebabkan jumlah kalium yang tinggi memberi pengaruh secara langsung ke atas sistem fungsi saraf. Ingat, bagi sesiapa yang ingin menambah berat badan boleh menjadikan kurma sebagai sebahagian dari diet yang sihat!


Jika anda kurus dan ingin mennaikkan berat badan, atau anda mahu membina otot, anda perlu memakan Kurma! Tetapi jangan lupa bahawa pengambilan kurma segar yang berlebihan akan memudaratkan pesakit kencing manis! Kurma Buah sememangnya mempunyai lebih banyak kalori daripada buah-buahan lain tetapi jumlah yang tinggi kalori dalam buah tidak menyebabkan berat badan berat dan sebahagian besar jenis kurma seperti kurma segar mengandungi natrium, kolesterol dan lemak yang baik.

Buah kurma segar

Buah Kurma dan Penyakit Anemia

Kurma adalah salah satu makanan yang paling manis dan lazat pada manusia. Buah ini mengandungi sumber yang kaya dengan nutrien yang tinggi, mineral, vitamin, antioksidan, enzim dan serat untuk badan. Buah kurma bermanfaat untuk kesihatan badan kami. Terdapat pelbagai manfaat buah ini untuk anda termasuk: mengawal proses penghadaman, merawat anemia, meningkatkan berat badan, kanser, membantu fungsi jantung, kehamilan, dan lain-lain Sesetengah pakar kesihatan mengatakan bahawa makan satu biji kurma sehari adalah perlu untuk diet yang seimbang dan sihat.
Buah ini adalah salah satu makanan tambahan yang sempurna untuk orang yang mengalami anemia, kerana buah kurma mempunyai sumber nutrien yang tinggi. Sekarang, kami akan menyebut salah satu manfaat penting buah kurma untuk anda:

Apakah Penyakit Anemia?
Anemia disebut sebagai kuantiti sel-sel darah merah yang luar biasa rendah di dalam darah. Anemia adalah suatu keadaan di mana badan tidak mempunyai sel-sel darah merah yang sihat dan cukup. Sel-sel darah merah bertugas menghantar oksigen ke tisu-tisu badan.

Nutrien buah kurma

100g hidangan buah kurma ini mengandungi kira-kira:
Vitamin B9 (Folat-asid folik) - 28 mcg: Folat dan asid folik, kedua-duanya adalah vitamin B9. Folat (asid folik) diperlukan oleh sel-sel darah merah untuk membentuk dan berkembang. Badan kita tidak menyimpan kandungan folat dalam jumlah yang besar. Jadi, anda perlu makan banyak makanan yang kaya dengan folat untuk mengekalkan tahap normal vitamin ini. Mengambil makanan yang kaya dengan folat boleh membantu mencegah keadaan ini.


Zat besi- 0.90 mg: Kurma adalah sumber zat besi yang sangat baik, iaitu kira-kira 0.90 mg / 100 g dari buah. Zat besi yang menjadi komponen hemoglobin dalam sel darah merah menentukan keupayaan membawa oksigen dalam darah. Tahap yang mengagumkan dalam penghasilan zat besi membuat kurma makanan tambahan yang sempurna untuk orang yang mengalami anemia. Tahap kandungan zat besi yang tinggi mengimbangkan kekurangan zat besi yang ada pada pesakit anemia, seterusnya meningkatkan tenaga dan kekuatan, sambil mengurangkan keletihan dan kelesuan.
Vitamin C - 0.6 mg: Vitamin C membantu tubuh menyerap zat besi. Ia memainkan peranan penting sebagai antioksidan dan melindungi tisu badan dari kerosakan pengoksidaan. Antioksidan bertindak melindungi sel-sel anda daripada kesan radikal bebas yang berpotensi merosakkan produk sampingan metabolisma badan. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan sel yang boleh menyumbang kepada beberapa jenis penyakit.

Oleh itu pengambilan beberapa biji buah kurma setiap hari boleh membantu menyelesaikan masalah anemia.

Buah Kurma dan Penyakit Anemia

Buah kurma dan jantung

Buah Kurma adalah buah popular dalam kalangan kebanyakan orang. Buah ini kaya dengan nutrien yang tinggi, vitamin, mineral, serat, antioksidan dan lain-lain dan juga membantu untuk merawat atau mengurangkan beberapa jenis penyakit. Oleh itu ia amat bermanfaat untuk kita.


Kami akan menyebutkan beberapa ciri lain buah Kurma untuk anda:
Jantung
Jantung adalah organ manusia dan haiwan lain, yang mengepam darah melalui saluran darah dalam sistem peredaran darah.
Jantung seolah-olah enjin terhadap badan, bertanggungjawab untuk mengepam darah melalui (97,000 kilometer panjang) rangkaian pembuluh darah. Organ yang bekerja tanpa henti, mengepam 100,000 kali sehari, 40 juta kali setahun dan kira-kira lebih tiga bilion degupan jantung seumur hidup secara amnya. Ia membekalkan pada badan oksigen dan nutrien yang diperlukan.
Buah kurma baik atau tidak untuk jantung?


Kurma membantu dalam menjaga kesihatan jantung anda. Apabila mereka direndam semalaman, dihancurkan pada waktu pagi dan kemudian dimakan, ianya telah terbukti mempunyai kesan positif ke atas jantung yang lemah.
100g hidangan buah kurma ini termasuk kira-kira:


Serat - 6.7 gram: Kurma mengandungi beberapa nutrien yang menyokong jantung anda, dan buah ini tiada lemak supaya mereka tidak akan menambahkan kolesterol anda. Dalam setiap hidangan, anda akan mendapat kira-kira jumlah yang sama gula semula jadi. Gentian semula jadi ini amat bagus untuk meningkatkan kesihatan jantung.


Kalium - 696 miligram: Kalium mengawal impuls elektrik yang mengekalkan degupan jantung yang stabil. Ia juga mengimbangi kesan natrium dalam diet anda dengan merendahkan tekanan darah.


Magnesium - 54 miligram: Magnesium membuat otot jantung dan saluran darah anda berehat, seterusnya merendahkan tekanan darah. Ia juga boleh membantu mengurangkan tahap trigliserida.


Vitamin B6 - 0.2 miligram: Vitamin B-6 menyingkirkan asid amino homosistein daripada darah andaseterusnya merendahkan paras homosistin dalam darah anda. Tahap homosistin sering dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular.
Kurma sangat bermanfaat kepada badan dan harus menjadi sebahagian dari diet harian anda. Kurma baik untuk jantung, otot jantung dan lain-lain. Ini adalah sebab-sebab yang kukuh untuk mengambil buah yang lazat ini setiap hari.

Buah kurma dan jantung

Buah Kurma dan Fakta Nutrisi

Buah kurma dikategorikan sebagai buah yang mengandungi kandungan khasiat yang tinggi. Namun perlu diingatkan bahawa pengambilan buah kurma yang berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan disebabkan jumlah kandungan gula termasuk jenis gula ringkas yang terkandung di dalam kurma. Sebaliknya, kurma mempunyai kandungan lemak yang sangat sedikit. Buah Kurma Iran mengandungi kandungan natrium yang rendah dan tidak berbahaya bagi pesakit tekanan darah tinggi, melainkan jika mengambilnya secara berlebihan.
Para penyelidik percaya bahawa pengambilan buah kurma bersama dengan susu boleh mengurangkan keletihan disebabkan oleh berpuasa. Bahan-bahan mineral seperti fosforus boleh membantu menguatkan fungsi daya ingatan dan mereka yang menghidap penyakit Diabetes boleh mengambil Kurma untuk menggantikan gula ringkas bagi meningkatkan fungsi buah pinggang dan pankreas.


Buah kurma yang diambil secara berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah dan menyebabkan kerosakan gigi! Individu terutamanya yang mempunyai sejarah kencing manis dalam keluarganya perlu mengambilnya secara berpada. Pengambilan kurma begitu digalakkan setiap hari semasa bulan Ramadan kerana jumlah serat yang tinggi berfungsi untuk membantu melancarkan sistem penghadaman selain dikatakan menyumbang pada rasa ketenangan menurut penyelidikan saintifik terbaru.


 Kandungan magnesium dan bahan-bahan mineral lain yang tinggi di dalam kurma membantu menguatkan kecergasan fizikal serta meningkatkan daya ingatan. Berdasarkan statistik kajian yang dijalankan di kawasan penduduk yang sering mengambil kurma sebagai salah satu sumber makanan utama, kajian mendapati pesakit yang mengalami kanser adalah sangat kurang. Di dalam beberapa kitab perubatan tradisional ada ditulis bahawa pengambilan buah kurma membantu menghasilkan sel-sel darah merah serta mengurangkan keasidan perut.
Penghasilan tenaga untuk badan juga berbeza jika kita mengambil kurma jika dibandingkan dengan gula ringkas. Magnesium bertindak seperti fosforus iaitu menguatkan aktiviti memori, meningkatkan fungsi buah pinggang dan pankreas, anti-kanser, meningkatkan daya penglihatan, pendengaran, membantu memulihkan sakit belakang, sakit sendi dan sakit dada disamping bermanfaat bagi pesakit yang menghidap penyakit kencing manis boleh mengambilnya sebagai ganti penggunaan kiub gula. Serat kurma membantu mengurangkan lemak dan membekalkan protein yang diperlukan. Kesimpulannya, Buah Kurma dianggap sebagai diet yang paling sihat dan merupakan pilihan terbaik bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.


Akhir sekali, Buah kurma yang telah masak merupakan sumber kalium yang membantu pencernaan makanan serta merawat penyakit cirit-birit.

Buah Kurma dan Fakta Nutrisi

Buah kurma dan alahan

Kurma
Kurma adalah salah satu jenis buah-buahan yang paling popular dan lazat di seluruh dunia. Buah ini merupakan antara makanan yang paling sempurna kerana kaya dengan pelbagai jenis nutrien, vitamin, antioksidan, serat dan mineral dan ini akan membantu dan merawat beberapa jenis penyakit. Walau bagaimana bermanfaatnya pun buah ini, tetap ada masalah dalam kalangan orang yang mempunyai alahan.

Pengenalan terhadap alahan
Alahan adalah reaksi oleh sistem imun anda terhadap sesuatu yang biasanya tidak mengganggu orang lain (tindak balas imun yang tidak normal kepada protein yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran). Orang yang mempunyai alahan sering sensitif kepada lebih daripada satu benda.

Alahan terhadap kurma
Alahan terhadap buah Kurma adalah alahan yang jarang berlaku kerana kebanyakan pakar dan doktor sering menawarkan buah kurma sebagai ubat alternatif yang selamat dimakan oleh bayi dan wanita hamil. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai reaksi alahan selepas makan kurma kering, ini adalah tindak balas oleh sistem imun badan hanya terhadap kurma kering. Kebanyakan reaksi adalah terhad kepada gatal dan keradangan di dalam mulut dan tekak tetapi kadang kala gejala yang lebih serius boleh dialami. Pada amnya terdapat tiga jenis alahan buah Kurma kering.

Jenis alahan terhadap kurma kering

Kurma kering Alahan Terhadap Kulat
Alahan buah kurma yang berkemungkinan besar disebabkan oleh kulat atau sulfida. Kurma kering adalah sumber biasa kulat Anda perlu tahu bahawa pendedahan yang kerap boleh menyebabkan gejala-gejala seperti semput, masalah pernafasan, hidung tersumbat atau berair, mata berair dan gatal pada kulit.
Sensitiviti sulfida dalam Kurma Kering
Sulfida sering ditambah kepada buah-buahan kering sebagai pengawet. Sesetengah pakar-pakar menganggarkan bahawa kira-kira 1 peratus orang sensitif terhadapnya Sensitiviti boleh terjadi pada bila-bila masa dalam kehidupan, dan atas sebab-sebab yang tidak diketahui. Sulfida adalah dilarang dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh dimakan mentah. Gejala yang dapat dilihat sering menyerupai orang untuk asma seperti semput ringan terhadap tindak balas anaphylactic yang boleh mengancam nyawa justeru, memerlukan perubatan dengan segera.
Debunga Buah Kurma
Ada individu yang sensitif kepada debunga buah kurma dan mereka akan mendapat reaksi balas hipersensitiviti. Seseorang yang mengidap alahan terhadap debunga kurma akan mengalami rasa mencucuk serta-merta, bengkak atau gatal di bibir, mulut dan tekak.

Rawatan untuk Kurma Buah Alergi
Cara terbaik untuk seseorang yang mempunyai alahan adalah denga mengelak dari mengambil buah kurma kering dan produk yang lain. Disebabkan hal ini mustahil, rawatan bergantung pada jenis dan jumlah tindak balas. Rawatan termasuk:
Reformasi diet dan mengelakkan makanan yang menyebabkan alahan: dengan mengajar anak-anak, ibu bapa dan semua orang.
Tiada rawatan: jika tanda-tandanya lemah dan terhad.
Antihistamin: Berguna untuk alahan rinitis dan beberapa alahan pada kulit

Buah kurma dan alahan

Kebaikan Buah Kurma

Buah Kurma merupakan buah tropika yang ditanam banyak di Iran dan Timur Tengah. Buah ini dianggap antara buah yang mengandungi khasiat paling banyak untuk kesihatan tubuh badan disamping rasanya yang sangat lazat. Buah kurma merupakan buah yang terbaik untuk pembinaan otot badan. Selain itu ia merupakan sumber vitamin yang penting seperti A, B, E dan C serta garam galian penting seperti serat, kuprum, magnesium, protein, Kalium dan Kalsium.


 Kalium berfungsi untuk menguatkan sistem saraf. Pengambilan kurma setiap hari juga boleh mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung. Kandungan serat tidak larut dan larut kurma mampu melancarkan lagi sistem penghadaman di dalam gastrousus dan mengatasi masalah sembelit.


Selain itu, serat kurma bermanfaat untuk mengurangkan risiko kanser kolon dan buasir. Di samping meningkatkan kesihatan usus besar, serat juga dapat meningkatkan kesihatan jantung anda! Kandungan magnesiumnya yang tinggi bertindak sebagai anti-radang di samping membantu mengurangkan dan mengawal tekanan darah tinggi!


Vitamin B6 pula membantu untuk meningkatkan kecerdasan otak. Potassium pula merupakan mineral yang bermanfaat untuk kesihatan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi. Buah Kurma juga dapat memperbaiki sistem saraf serta menghilangkan rasa lapar kerana kandungan kaliumnya yang tinggi.


Buah kurma juga merupakan makanan pelawas yang baik. Oleh sebab itu kurma sangat bagus dimakan oleh orang-orang yang mengalami masalah sembelit. Cara pengambilannya adalah dengan merendam kurma di dalam air semalaman. Kemudian, minum rendaman kurma di pagi hari untuk mendapatkan hasil yang paling optimum. Menurut kajian yang telah dilakukan sebelum ini, kurma boleh mengatasi masalah sembelit disebabkan jumlah serat larutnya yang tinggi. Mineral yang lain berfungsi untuk menguatkan tulang dan merawat penyakit yang kronik seperti osteoporosis.


Kandungan zat besi menjadikan kurma sebagai makanan tambahan berkhasiat yang boleh menampung kekurangan zat besi untuk mereka yang mengalami masalah anemia. Di samping itu, kalium dan serat larutnya turut berkesan untuk merawat cirit-birit kronik. Akhir sekali, kurma boleh menjana banyak tenaga untuk badan tanpa memberi sebarang kesan negatif kepada badan manusia.

Kebaikan Buah Kurma

Pokok Kurma Medjool

Pokok Kurma Medjool berasal dari pantai Atlantik di Maghribi dan biasanya tumbuh di kawasan tropika dan subtropika. Kebanyakan tumbuh-tumbuhan tropika dan subtropika boleh membesar dalam tempoh enam bulan yang paling panas dan cuaca hujan menjadikan keadaan lebih mencabar dan membantutkan kadar pertumbuhan. Ia mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk cabang yang berakar mekar buat kali pertama, dan setahun berikutnya ia akan tumbuh menjadi pokok, tetapi pokok hanya akan menjadi matang selepas lima atau enam tahun. Buah Kurma Medjool sebenarnya adalah sub jenis Dactylifera dalam genus Phoenix.


Pokok Kurma boleh dikategorikan sebagai pokok jantan dan pokok betina. Hanya pokok betina sahaja yang mampu menghasilkan buah malahan sesetengah kawasan hanya menanam pokok Kurma betina untuk tujuan pengkomersialan seterusnya menghasilkan keuntungan pada pekebun. Kadar pertumbuhan pokok Kurma betina sangat perlahan dan mengambil masa kira-kira 18 hingga 36 bulan untuk membesar menjadi pokok matang dan akhirnya selepas tiga atau empat tahun bergantung kepada kadar pertumbuhan akan terpisah daripada tunjang utama.


Ciri-ciri yang paling penting pada pokok kurma Medjool yang membezakannya daripada variasi lain adalah jenis pokok yang mampu bertahan dengan kemarau dan suhu yang tinggi. Buah kurma Medjool mempunyai kadar pertumbuhan yang lebih cepat jika terdapat sumber air. Selain itu, pada musim bunga dan musim panas kurma ini tumbuh lebih banyak dan kualitinya lebih baik kerana suhu yang rendah pada musim sejuk dan hujan boleh merosakkan tanaman ini. Jumlah penggunaan baja juga boleh mempunyai kesan positif pada kadar pertumbuhan. Pokok kurma Medjool biasanya bersaiz antara 8 dan 25 M tinggi dan juga memerlukan persekitaran matahari yang terik serta ditanam secara meluas di negara-negara tropika untuk digunakan dalam bentuk komersial dan untuk pembangunan kediaman. Akhir sekali, pokok kurma Medjool bergantung kepada faktor-faktor alam sekitar yang mungkin berbeza antara satu sama lain.

Pokok Kurma Medjool

Kurma Medjool Organik

Makanan organik bermaksud makanan yang berasaskan tumbuhan dan haiwan, penghasilannya menggunakan sistem semula jadi, tidak menggunakan bahan kimia seperti racun perosak, racun kulat, racun tumbuhan dan tiada pengubah-suaian pada sistem genetik. Dengan kata lain, organik membawa maksud bebas racun! Makanan organik seperti Kurma Organik Medjool mempunyai nilai pemakanan seperti jumlah kalsium, besi, fosforus, magnesium dan vitamin C yang lebih tinggi. Ciri-ciri istimewa pada buah Kurma Medjool Organik yang segar adalah saiznya yang sangat besar, tekstur yang lembap, isi yang banyak, dipetik menggunakan tangan dan rasanya yang sangat manis membuatkan ia dikenali sebagai Raja Kurma. Kurma ini ditanam secara organik tanpa baja atau bahan kimia. Kurma Medjool organik boleh dijadikan sumber serat semulajadi untuk membersihkan dan melawaskan sistem pencernaan teruntamanya bagi mereka yang mengalami masalah sembelit, secara tidak langsung merupakan cara terbaik untuk menyokong kesihatan anda. Untuk mendapatkan hasil yang optimum, rendamkan 4 hingga 6 biji kurma di dalam air semalaman dan minumnya di pagi hari seperti sirap.Malah kurma ini mengandungi nilai kalium iaitu mineral yang penting untuk pengecutan otot dan kesihatan jantung, lebih tinggi daripada pisang. Tambahan pula, ia mempunyai jumlah vitamin yang lebih tinggi berbanding jenis kurma lain. Selain daripada pelbagai kandungan mineral yang tinggi nilainya seperti kalium, tembaga, magnesium dan mangan, kalsium, zat besi, zink dan fosforus turut dikesan di dalam kurma ini . Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa mengambil apa jua jenis kurma terutama kurma organik bermanfaat untuk ditambah di dalam diet harian disebabkan fungsi antioksidan yang baik untuk kesihatan. Persatuan Dietetik Amerika melaporkan bahawa mengambil pemakanan yang kaya dengan antioksidan boleh membantu mencegah penyakit diabetes, kanser, penyakit jantung dan masalah neurologi seperti penyakit Alzheimer. Kandungan nikotin dalam kurma bermanfaat untuk mengubati pelbagai jenis penyakit usus. Warna Kurma Medjool Organik secara amnya adalah warna gelap tetapi tahap kegelapannya bergantung kepada jenis tanah ladang. Perbezaan ciri yang paling ketara ialah sejak tiga tahun lalu tanaman kurma organik ini tidak diairi dengan air sisa dan bebas daripada logam berat seperti plumbum. Hanya wilayah Fars di Iran yang aktif dalam penghasilan kurma organik.

Kurma Medjool Organik

Manfaat kesihatan Kurma Kering

Buah Kurma kering adalah jenis buah kurma yang ranum dan mempunyai kelembapan kurang daripada 18 ?. Buah kurma yang kering boleh disimpan untuk jangka masa yang panjang. Kurma yang kering juga adalah sumber yang kaya dengan vitamin dan mineral yang penting. Antara mineral yang paling penting diperlukan oleh badan manusia adalah magnesium. Magnesium seperti fosforus mampu menguatkan keupayaan ingatan, malah pesakit kencing manis yang tidak boleh mengambil kiub gula boleh mengambil kurma. Ini kerana kandungan magnesium melancarkan fungsi hati dan pankreas.


Buah kurma ini juga mengandungi magnesium yang boleh meningkatkan kecergasan fizikal dan mengawal fungsi hati dan buah pinggang. Risiko menghidapi kanser dan penyakit agak rendah dalam kalangan pengguna yang mengamalkan pemakanan buah kurma, malah kurma bermanfaat untuk merawat keasidan perut dan lain-lain penyakit tidak kira orang dewasa dan kanak-kanak . Menurut kajian lain, kanser perut juga boleh dicegah kerana kurma mempunyai bahan aktif yang paling berkesan untuk mengawal proses penghadaman. Sebagai kesimpulan, Kurma Kering berfungsi sebagai herba yang menghalang masalah sembelit kerana ia boleh dijadikan alternatif sebagai pelawas.
Buah Kurma Kering mempunyai jumlah kandungan serat yang tinggi yang menjadikannya sebagai sumber tenaga yang ideal, sesuai untuk penurunan berat badan, menghalang sembelit dan melancarkan sistem penghadaman. Buah kurma melancarkan sistem pencernaan yg terganggu secara beransur-ansur, pedih ulu hati dan asid gastrik. Ia kaya dengan kalsium yang boleh mencegah osteoporosis. Kandungan zat besi membantu penghasilan sel darah dan hasilnya dapat membantu melancarkan peredaran darah dalam badan.


Buah kurma kering juga mempunyai kadar antioksidan, asid amino dan vitamin B yang tinggi serta berupaya untuk merawat masalah pada rambut. Kandungan magnesiumnya pula bertindak sebagai anti-kanser dan sangat bermanfaat untuk keupayaan pendengaran dan penglihatan, sakit belakang pada sciatica artritis, paru-paru dan sakit dada. Kandungan nikotin dalam Buah Kurma Kering bermanfaat untuk mengubati pelbagai jenis penyakit usus. Kurma juga kaya dengan bahan-bahan mineral seperti zat besi yang menjadikannya sebagai makanan tambahan pemakanan lengkap untuk orang yang mengalami anemia serta lain-lain penyakit.


Selain itu, buah kurma boleh meningkatkan kecergasan badan dan juga kekuatan otot secara umumnya. Kandungan fosforus dan magnesium yang tinggi mampu meningkatkan daya ingatan. Kandungan natrium yang sedikit tidak akan memberikan kesan negatif kepada pesakit yang mengalami tekanan darah tinggi, kecuali dengan pemakanan yang tidak seimbang boleh menyebabkan pertambahan berat badan, kerosakan pada hati, meningkatkan tekanan darah, serta kerosakan pada gigi.

Manfaat kesihatan Kurma Kering

Buah Kurma pada Pohon Tamar

Buah kurma pada pohon tamar merupakan buah yang kaya dengan sumber serat, vitamin dan minera. Selain itu, buah ini mempunyai pelbagai saiz, warna dan pelbagai ciri-ciri dengan lebih 4000 spesis kurma di serata dunia. Buah kurma boleh dimakan dan mempunyai biji yang keras , kulit yang nipis serta rasa yang manis, membentuk gugusan yang besar tergantung di celah daun yang sangat besar. Ketinggian pohon kurma boleh mencecah 10 hingga ke 20 meter lebih. 
Jenis Pohon Kurma yang Utama
Pohon kurma biasanya boleh didapati di kawasan tropika dan subtropika, termasuk yang sedang tumbuh di kawasan Iran. Walaubagaimanapun, sebelum anda mengenalinya dengan lebih lanjut, adalah lebih baik untuk mengetahui jenis utama pohon kurma:
· Shahany
· Mozafati 
· Kabkaab 
· Zahidi 
Dimana Pohon Ini Tumbuh
Terdapat lebih 4,000 spesis pohon Kurma yang tumbuhuh di seantero dunia, dan lebih separuh darinya boleh didapati di kawasan tropika, termasuk di bahagian selatan negara-negara berikut:
· Iran 
· Amerika Utara 
· Afrika 
· Arab Saudi

Kegunaan popular
Hampir setiap inci daripada bahagian pokok ini boleh digunakan untuk membuat bahan-bahan penting, seperti:
· Makanan (roti, madu, arak dan lain-lain)
· Bakul dan tikar
· Membuat Sabun, produk kosmetik, dan lain-lain,

Pohon Tamar, Buah Kurma dari Pohon Tamar, Kurma, Vitamin Kurma, Mineral Kurma, Jenis Utama Pohon Tamar, Spesis Pohon Tamar, Kurma Iran, Kegunaan Popular Kurma

Buah Kurma pada Pohon Tamar

Kurma dan Kandungan Mineralnya

Buah kurma boleh mengubati serta mengurangkan pelbagai penyakit seperti: Diabetes, tekanan darah, kanser, sakit jantung, demam dan lain-lain gangguan.
Buah ini juga berpotensi membantu pelbagai pesakit seperti: mempunyai masalah kesuburan, sesuai untuk ibu mengandung, memudahkan proses bersalin, memberi perlindungan pada nephron dan sebagainya.
Mengapa?
Buah ini mengandungi khasiat yang tinggi seperti, Antioksidan, mineral, vitamin, serat dan lain-lain, seterusnya memberi banyak manfaat pada kesihatan tubuh badan kita. Pelbagai khasiat kurma anda boleh perolehi dari laman web kami.
Di bawah ini kami akan senaraikan mineral yang terkandung di dalam kurma yang baik untuk anda:
100 g saiz hidangan buah kurma mengandungi kira-kira:

Kalium - 964 miligram: Kalium mengawal impuls elektrik dengan mengekalkan degupan jantung yang stabil. Ia juga bertindak balas terhadap kesan natrium dalam diet anda dengan merendahkan tekanan darah.
Magnesium - 54 miligram: Magnesium merehatkan otot jantung dan saluran darah anda, seterusnya mengurangkan tekanan darah. Ia juga boleh membantu merendahkan tahap trigliserida.


Kalsium - 64 mg: Buah kurma kaya dengan kalsium. Kalsium merupakan mineral yang penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi, dan ia diperlukan tubuh badan untuk pengecutan otot, pembekuan darah dan membantu pengaliran saraf pengaliran.
Mangan – 0.296 mg: Mangan digunakan oleh badan sebagai faktor bersama untuk enzim antioksidan, superoxide dismutase.
Kuprum - 0,362 mg: Kuprum diperlukan untuk penghasilan sel darah merah. Magnesium pula penting untuk pertumbuhan tulang.
Zat besi - 0.90 mg: Kurma mempunyai 0.90 mg / 100 g kandungan zat besi yang menjadikannya salah satu sumber zat besi yang sangat baik. Zat besi merupakan komponen hemoglobin dalam sel darah merah yang menentukan keupayaan membawa oksigen di dalam darah.
Fosforus - 62 mg: Dengan kombinasi bersama kalsium, fosforus diperlukan untuk pembentukan tulang, gigi dan sel-sel saraf. Fosforus adalah mineral kedua terbanyak selepas kalsium di dalam badan. Ia terdapat dalam hampir seluruh tumbuhan dan haiwan jadi risiko untuk kekurangan fosforus adalah sangat rendah.

Kurma dan Kandungan Mineralnya

Kek Buah Kurma Iran

Buah kurma iran merupakan buah yang sangat bernilai kerana mempunyai banyak kegunaan. Buah ini kaya dengan pelbagai khasiat seperti mineral, vitamin, bahan antioksidan, serat diet, protein, enzim, 23 jenis asid amino dan lain-lain. Mineral yang terkandung di dalam buah kurma adalah seperti potassium, kalsium, zat besi, magnesium, zink yang menjadikan buah ini sumber janakuasa tenaga tubuh badan yang sihat. Selain itu, buah kurma yang lazat ini membantu mengubati serta mencegah penyakit seperti Kanser, jantung, kekurangan darah, melancarkan sistem penghadaman, diabetes, sesuai buat ibu yang mengandung serta bagus untu bayi yang berada dalam kandungan.
Mungkin inilah sebab-sebanya mengapa kita digalakkan untuk mengambil pelbagai jenis produk daripada buah kurma.
Di sini ada disediakan sebuah resepi pencuci mulut lazat yang saya ingin kongsikan bersama
Bahan-bahan
3 cawan Kurma dibuang bijinya
1 cawan walnut yang dicincang kasar
Adunan tepung
1 cawan butter tanpa garam
½ cawan tepung pelbagai guna yang telah diayak
½ cawan tepung gula
1 camca the serbuk kayu manis
½ camca the serbukcardamom
1 cawan pistachios, tanpa garam dan dikisar atau 1 cawan kelapa parut

Cara-caranya
Letak beberapa keeping walnut di dalam setiap Kurma. Susun buah kurma itu tadi sebelah-menyebelah sehingga memenuhi ruang 9-inci mangkuk hidangan.
Dalam kuali yang besar, goreng tepung bersama mentega dengan api yang tinggi, kacau sentiasa untuk kira-kira 15 hingga 20 minit, sehingga ia menghasilkan warna karamel keemasan.
Tuang dan sapu adunan panas ke atas kurma-kurma tadi. Padatkan dan ratakan menggunakan belakang sudu.
Adun kayu manis, gula, cardamom dan tabur di serata kek. Tabur 1 cawan pictachios kisar atau kelapa parut di atasnya. Sejukkan.
Potong kepada bahagian kecil. Susun di atas piring hidangan atau pada bekas hidangan asal.

Khasiat


Saiz Hidangan: 1 (72 gram)
Hidangan setiap Resepi:16

JUMLAH SETIAP HIDANGAN % NILAI HARIAN
Kalori 344.3
Kalori dari lemak 179 52%
Jumlah lemak 20 g 30%
Lemak tepu 8.2 g 40%
Kolesterol 30.5 mg 10%
Sodium 2.8 mg 0%
Total Karbohidrat 41 g 13%
Serat Diet 4.4 g 17%
Gula 25.6 g 102%
Protein 4.9 g 9%

Kek Buah Kurma Iran

pemborong kurma di kajang

Pemborong kurma di kajang

pemborong kurma di kajang

Pemborong kurma shah alam

Pemborong kurma shah alam

Pemborong kurma shah alam

Pembekal kurma di kuala lumpur

Pemborong kurma di kuala lumpur

Pembekal kurma di kuala lumpur

pemborong kurma di batu caves

pemborong kurma di batu caves

pemborong kurma di batu caves

Pemborong Pembekal kurma di Gombak

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di kuala lumpur

Pemborong Pembekal kurma di Gombak

Pemborong Pembekal kurma di Johor Bahru

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Johor Bahru

Pemborong Pembekal kurma di Johor Bahru

Pemborong Pembekal kurma di Ipoh

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Ipoh

Pemborong Pembekal kurma di Ipoh

Pemborong Pembekal kurma di Petaling Jaya

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Petaling Jaya

Pemborong Pembekal kurma di Petaling Jaya

Pemborong Pembekal kurma di Kuching

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kuching

Pemborong Pembekal kurma di Kuching

Pemborong Pembekal kurma di George Town

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di George Town

Pemborong Pembekal kurma di George Town

Pemborong Pembekal kurma di Kota Bharu

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kota Bharu

Pemborong Pembekal kurma di Kota Bharu

Pemborong Pembekal kurma di Kota Kinabalu

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kota Kinabalu

Pemborong Pembekal kurma di Kota Kinabalu

Pemborong Pembekal kurma di Kuala Terengganu

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kuala Terengganu

Pemborong Pembekal kurma di Kuala Terengganu

Pemborong Pembekal kurma di Malacca

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Malacca

Pemborong Pembekal kurma di Malacca

Pemborong Pembekal kurma di Johor

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Johor

Pemborong Pembekal kurma di Johor

Pemborong Pembekal kurma di Perak

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Perak

Pemborong Pembekal kurma di Perak

Pemborong Pembekal kurma di Selangor

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Selangor

Pemborong Pembekal kurma di Selangor

Pemborong Pembekal kurma di Sarawak

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Sarawak

Pemborong Pembekal kurma di Sarawak

Pemborong Pembekal kurma di Penang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Penang

Pemborong Pembekal kurma di Penang

Pemborong Pembekal kurma di Kelantan

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kelantan

Pemborong Pembekal kurma di Kelantan

Pemborong Pembekal kurma di Sabah

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Sabah

Pemborong Pembekal kurma di Sabah

Pemborong Pembekal kurma di Terengganu

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Terengganu

Pemborong Pembekal kurma di Terengganu

Pemborong Pembekal kurma di Alor Setar

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Alor Setar

Pemborong Pembekal kurma di Alor Setar

Pemborong Pembekal kurma di Perlis

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Perlis

Pemborong Pembekal kurma di Perlis

Pemborong Pembekal kurma di Kuala Kedah

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kuala Kedah

Pemborong Pembekal kurma di Kuala Kedah

Pemborong Pembekal kurma di Puchong

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Puchong

Pemborong Pembekal kurma di Puchong

Pemborong Pembekal kurma di Bangi

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Bangi

Pemborong Pembekal kurma di Bangi

Pemborong Pembekal kurma di Putrajaya

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Putrajaya

Pemborong Pembekal kurma di Putrajaya

Pemborong Pembekal kurma di Cyberjaya

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Cyberjaya

Pemborong Pembekal kurma di Cyberjaya

Pemborong Pembekal kurma di Klang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Klang

Pemborong Pembekal kurma di Klang

Pemborong Pembekal kurma di Ampang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Ampang

Pemborong Pembekal kurma di Ampang

Pemborong Pembekal kurma di Subang Jaya

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Subang Jaya

Pemborong Pembekal kurma di Subang Jaya

Pemborong Pembekal kurma di Cheras

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Cheras

Pemborong Pembekal kurma di Cheras

Pemborong Pembekal kurma di Selayang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Selayang

Pemborong Pembekal kurma di Selayang

Pemborong Pembekal kurma di Rawang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Rawang

Pemborong Pembekal kurma di Rawang

Pemborong Pembekal kurma di Seremban

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Seremban

Pemborong Pembekal kurma di Seremban

Pemborong Pembekal kurma di Nilai

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Nilai

Pemborong Pembekal kurma di Nilai